Akár 100 euró is járhat szarvasmarhánként

Február 9-én adtunk hírt arról, hogy szarvasmarhánként 73 eurós támogatást kaphatnak azok a tejtermelő gazdák, akiknek az ukrajnai háború okozta válság miatt csökkent a jövedelmük, azonban február 27-ei közleményében már 100 eurós támogatásról ír a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

„A szenátusi munkálatok alatt úgy módosítottuk az egy főre eső támogatást, hogy a teljes keretösszeget, amely 44 millió euró, igénybe tudják venni a tejtermelő gazdák” – olvashatóak Fejér László Ödön, Kovászna megyei szenátornak, a szenátus mezőgazdasági bizottsági tagjának szavai az RMDSZ közleményében.

Ahogy ez már korábbi hírünkben is olvasható volt, azok a gazdák jogosultak a támogatásra, akik legalább tíz, 12 évesnél fiatalabb tehenet tartanak, a hegyvidéken gazdálkodók kivételével, hiszen esetükben minimum öt jószágot szabtak meg feltételként. További feltétel, hogy a gazdák értékesítették az általuk termelt tejet 2022. augusztus 1-je és december 31-e között, illetve, hogy a múlt év végén megvolt a tehénállomány 75 százaléka, ami után állami támogatást kaptak.

Azok az állattenyésztők nyújthatják be kérelmeiket, akik az országos adatbázisban (BND) nyilvántartott szarvasmarhák állandó tulajdonosai. A kifizetésekre 2023. december 31-ig kerül sor – olvasható a közleményben, amely megjegyzi, hogy a támogatást a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) kirendeltségeinél kell kérvényezni.

Kiemelt fotó: unsplash.com/JONAS KOEL