Ahol elmaradnak az éjszakák

A kulturális intézmények tájékán is lazulnak a megszorítások, a vészhelyzet ideje alatt kinyithatnak a múzeumok, könyvtárak, koncert- és előadótermek, művelődési házak és más kulturális intézmények, amennyiben betartják a minisztérium és az egészségügyi tárca közös rendeletében rögzített szabályokat, írta tegnap a városháza a Facebook-oldalán. 

A kulturális intézményvezetőket arról kérdeztük, hogyan látják a jelenlegi helyzetet, milyen terveik vannak, és várhatóan mikor fogják megnyitni kapuikat a látogatók, a közönség előtt.

Biztos nem nyit egyelőre

a Tomcsa Sándor Színház, de az Udvarhely Néptáncműhelynek sem lesznek a közeljövőben előadásai. A Székelyföld Filharmónia és a Művelődési Ház programjai is elmaradnak még egy ideig. Az említett intézmények esetében bonyolultabb a helyzet, mert az események megkívánják azt, hogy egyszerre több ember legyen egy térben, és a távolságtartás megvalósítása is nehézkes. 

Egyelőre reménykednek abban, hogy a szükségállapot lejárta után kapnak majd utasításokat, és elkezdhetnek tervezni.  

Múzeumot azonban lehet látogatni

a következő héttől, ígérte Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum vezetője. 

Ehhez szükséges egyes előírások megteremtése és betartása, főleg általános közegészségügyi elvárásoknak kell megfelelni, magyarázta, ezek egyaránt vonatkoznak a látogatók és az alkalmazottak szabályozására. Már elkezdték a készülődést a nyitásra, igyekeztek beszerezni a javasolt vagy kötelezett eszközöket, és megteremteni azokat a körülményeket, amelyek biztonságossá teszik a látogatást. 

Kötelező módon biztosítani kell a fertőtlenítőszereket, az alkalmazottaknak kötelező a maszk használata, a jegyirodába fel kellett szerelniük egy plexifalat, de a mosdókat is kiegészítették kézszárítóval és folyékonyszappan-adagolóval, illetve rendeltek fertőtlenítő lábtörlőket is, mesélt a változtatásokról. Nem is a feltételek biztosítását találta nehéz feladatnak, véleménye szerint sokkal nagyobb kihívás lesz a bizalom kiépítése az emberekkel, hogy ne legyen kérdés, mernek jönni vagy sem az emberek ebben az időszakban múzeumba. 

A látogatónak is figyelni kell,

vannak olyan elvárások, amiknek a látogatók kell megfeleljenek: kötelezően csak maszkban mehetnek be, emellett a kesztyű használatát is javasolják, illetve fontos, hogy figyeljenek a távolságtartásra is. Ezeknek betartását azt ígérte, információs táblákkal, és rövid videóval is segítik majd a következő héten. 

Csoportos látogatásra nem lesz lehetőség, de az egyéni és családi látogatások esetén minden törvényt be lehet tartani, és elkerülhető a veszély, ígérte. Az épp szolgálatos munkatársuk fogja biztosítani azokat, amiket elvár az egészségügy: most például a csángó kiállításon sok kütyü van, vannak érintőképernyők, fülhallgatók, ezeket gyakorlatilag minden látogató, család után fertőtleníteni kell, attól függetlenül, hogy hozzá nyúltak vagy sem, példálózott.  

Nyári nyitvatartásra állnak át, a következő héten 9-től 16 óráig várják a látogatókat, szombattól pedig 10-18 óráig lesznek nyitva, majd hétköznapokon pedig 9-től 18 óráig. 

Május végén új kiállítások nyíltak volna a tervek szerint, azonban ez tolódni fog, mivel a nyár folyamán nem megengedett az új tárlatok megnyitása. Amivel bezártak, azzal tudják fogadni most a látogatókat – Magyar Festészet és Bölcsőben őrzött magyar nyelv. Az alsó teret majd a tervek szerint, ha lehetséges lesz szeptember közepén, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiummal kapcsolatos kiállítás váltja. A nyári tervek között még a sörtörténeti kiállítás is szerepelt, de mivel ez Magyarországról érkezett volna, még korlátozottabbak a lehetőségek az estében. 

Múzeumok éjszakája biztos nem lesz, az már tömegrendezvénynek számít, az idén a sörtörténeti tárlat kapcsán egy laza programmal készültek, biztos nagy tömeget vonzott volna, így le kellett mondaniuk, jelentette be szomorúan az egyik ismétlődő nyári eseményük elmaradását. A Pulzusról azonban még nem mondtak le, ha akadnak olyan művészek, akik vállalják, hogy eljönnek, ők megrendeznék, a kiállítás megtörténhet online formában, és az elkészült műalkotások is szokás szerint itt maradhatnak Székelyudvarhelyen. 

Hétfőtől a könyvtár is nyit,

hétfőtől péntekig 9-től 17-ig, szombaton pedig 9 órától 13 óráig lehet kölcsönözni és visszavinni könyveket.

A múzeumhoz hasonlóan ők is figyelnek az óvintézkedésekre: a szokásos szigorítások mellett – padlóra helyezett távolságtartás-jelző szalagok, plexi üveg, fertőtlenítőszer – nem mehetnek be a látogatók a polcok közé, a visszahozott könyveket pedig az olvasó benyújtja a vonalkód leolvasásához, majd egy előkészített tárolóba helyezi, ahol 3-4 napig raktározzák, és csak azután kerül vissza a polcra. Egyszerre a pultnál két személy tartózkodhat, mögöttük kétméterenként még körülbelül 4-5 olvasó várakozhat. 2 alkalmazott lesz a pult mögött, és valószínűleg egy vagy két személy hordja a könyveket, ezenkívül pedig még egy személy lesz az épület előtt, aki a létszámra figyel, emelte ki a várható változtatásokat Szőcs Endre könyvtárigazgató. 

A nyitás azonban nem jelenti azt, hogy rögtön vissza kell vinni a már kikölcsönzött könyveket. Jó tudni, hogy ezek határidejét nem szükséges meghosszabbítani, mivel, amíg a járvány tart nem számolnak fel késedelmi díjat. 

Vissza a nyolcvanas évekbe

Egyelőre csak a könyvek kölcsönzése és visszaszolgáltatása lesz lehetséges. Se olvasóterem, se Nyitott Könyvek Éjszakája, se szakmai konferencia, se könyvbemutatók, marad  az, ami volt a 80-as években, hasonlította a jelenlegi helyzetet a korábbi időszakhoz az intézményvezető. Az olvasóterem esetében még a távolságot lehetne biztosítani,  de az emberek járkálnak, meg sok időt felvenne a fertőtlenítés is, így ez csak később fog újra elérhetővé válni. Az évente megrendezett Nyitott Könyvek Éjszakája meg a szakmai konferencia szervezéséhez már most neki kellene látni, de még nem lehet kiszámítani, hogyan alakul a helyzet addig, így azt is kénytelenek voltak lefújni.    

Egyetlen szolgáltatásuk működtetését tudja még elképzelni SzÅ‘cs Endre, igaz kicsit más formában, mint eddig. Tavaly a könyvtár több adatbázishoz kapott hozzáférési lehetÅ‘séget, melyeket az épületében a már beiratkozott személyek ingyenesen használhattak, ha valakinek szüksége lenne erre a szolgáltatásukra, az nyugodtan jelezze nekik, és Å‘k majd segítenek, ígérte.Â