Ahol a méret a lényeg

Meg a márka, modell és egyéb. Mutatjuk, hogyan és mit vásárolj az autóimádó ismerősöknek.
fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

Neked is van autóimádó barátod, szerelmed, rokonod, ismerősöd? Tudod, hogy az igazán fullos ajándék számára az lenne, ha valami olyan kerülne a fa alá, ami majd onnan egyenesen a kocsijában köt ki? Félsz belevágni? Túl sok a lehetőség, túl nagy a hibázási ráta, esetleg már el is látogattál egy webshopra, de minden második-harmadik árucikk ismeretlen volt számodra, és azt sem tudtad, mi mi az és mit tud? Feladtad?

Ha neked is ismerős a fenti helyzet, akkor van egy jó hírem, mutatunk más utat, adunk tanácsokat, ötleteket, hogy minél nagyobb mosoly kanyarodjon majd a szeretteid arcára, miután megkapták a tökéletes ajándékaikat.

Vagyis pontosabban egy, a kocsik terén nálam jóval tapasztaltabb személy segít nekem is, mert én is abba a kategóriába tartozom, aki megnyitja az autós webshopot vagy bemegy egy autós üzletbe, majd ijedten ikszeli ki az ablakot/indul el gyorsított léptekben a kijárat felé.

László-Velin Zoltán, az Epulse ügyvezető igazgatója kísért el vásárolni.

Utunkat az Epulse autókereskedéstől indítjuk, ott ülünk be a hullámvasútként gyorsuló, fehér Teslába, és megyünk át az Impar üzletébe.

Miután ott mindent megnézünk, és megtudjuk Tónitól, az Impar munkatársától, hogy a leggyakrabban üléshuzatokat, kormányhuzatokat, elektromos kütyüket, dísztárcsákat és hóláncokat szoktak náluk ajándékként vásárolni, visszasuhanunk az indulási ponthoz, és ott is gyűjtünk még pár ajándékötletet.

Mielőtt sorolni kezdeném a konkrét példákat,

mindenképp fontosnak tartom, hogy megosszak pár tippet. Az első és legfontosabb, hogy ne félj. Nem fog senki csúnyán nézni rád, mert nem tudod, hogy kell felszerelni egy dísztárcsát vagy mekkora hólánc kell egy autóra, sőt, kérd ki a véleményüket a legapróbb részletekig, mindenhol szívesen segítenek majd, és így kevesebb az esély rá, hogy mellélőjj.

+1 tipp

Ha tényleg teljesen tanácstalan vagy és úgy érzed, túl nagy feladat, hogy te válaszd ki az ajándékod, akkor is van megoldás: a voucher. Ez az Euro-Car Tradingnél és az Imparnál is működik, előbbinél akár olyan vouchert is vásárolhatsz, amit az ajándékozott szervizre költhet.

Itt megjegyezném, még ha nagy webshop-párti vagy, akkor sem biztos, hogy most is ez a vásárlási mód lesz a legjobb választás, pláne, ha bizonytalan vagy és milliónyi kérdésed van a termékekről.

Tudom, hogy már elhangzott az, hogy mi a legfontosabb, de van még egy dolog, ami talán még fontosabb vagy legalább annyira fontos, mint az, hogy ne félj, mégpedig: a méret számít. De nagyon, ha kocsikról van szó. Meg a márkát és a típust sem árt, ha tudod. Szinte minden termék, szolgáltatás után hozzátették a segítők, hogy minden attól függ, hogy mekkora a kerék, a kormány vagy az autó, és milyen.

Az Imparos Tóni tuti tippje az, hogy készíts képeket az autóról, így tudnak segíteni a megfelelő méret megtalálásában. Meg természetesen az is fontos – mint az összes többi ajándék esetében -, hogy tudd, mire vágyik az illető, akinek vásárolsz, például, ha ki nem állhatja a dísztárcsákat, akkor lehetőleg ne abból vegyél neki egy szettet.

Ha valami olcsóbbat vennél,

mondjuk olyan 50 lej alatt, akkor nézz szét az Imparban az illatosítók között: a hagyományos mellett találsz izgalmasabbakat is: vannak cica és kutya alakúak, ezek átalgosan 10 lejbe kerülnek. De a kütyüs polcokon is több minden van, ami a fa alatt is jól mutathat, csak győzd megfejteni, hogy mi micsoda: itt például találhatsz telefontartókat (a drágább modellek már meghaladják az 50 lejt) vagy olyan kis eszközt, ami a szivargyújtó-bemenetedből varázsol többet vagy USB-bemeneteket.

Ha az ajándékozott kormánya már kopott vagy csúszik, akkor vásárolhatsz neki kormányhuzatot is, amivel bevonhatja a kormányt, ezek 15-50 lejbe kerülnek, és bár félig-meddig univerzálisak, nem árt, ha tudod a kormány méreteit. Egészségügyi dobozt, tűzoltópalackot, háromszöget, mellényt is vehetsz, ebből az első kettőnek lejár a garanciája, így ha sikerül meglesned, és tudod, hogy valamelyiknek hamarosan le fog, akkor ez is egy figyelmes ajándék lehet, az első ára 30, a másodiké 50 lej körül mozog, ha pedig fontos az is, hogy kis helyen és esztétikusan elférjenek a kocsiban ezek a dolgok, akkor kitet is választhatsz, ennek az ára már valamivel borsosabb.

Ebben az időszakban nem jönnek rosszul a különféle jégoldó termékek sem: Zoli szerint hasznosak, nem kell kapargatni a szélvédőt, és egy kiszerelés kitart általában egy telet, az ára pedig nagyon alacsony, majd hozzáteszi, ha a személy, akinek vásároljuk az ajándékot, maga szereti tisztítani az autóját, érdemes minőségi rongyokat venni neki, amiket a bord, szélvédő tisztítására használhat. Vagy szétnézhetsz a kifejezetten erre a célra gyártott tisztítószerek, kefék között is, ezek általában olcsóbbak, 50 lej alatt van az áruk.

50 és 100 lej között is van pár opció,

válogathatsz dísztárcsák, szőnyegek, hóláncok közül.

Dísztárcsa szettet már 60-100 lejért is be tudsz szerezni, és nagy előnye, hogy könnyű felszerelni, akár te is megcsinálhatod, de itt különösen fontos, hogy méreteket is tudj.

Szőnyeggel is meglepheted az illetőt 30-100 lejért, vehetsz akár gumit is, többen a kárpitot télen erre cserélik a hó és a sár miatt, ugyanakkor csomagtartóba is lehet kapni könnyen tisztítható tárcákat 40-50 lejért. Természetesen itt sem árt, ha tudod a kocsi modelljét, évjáratát.

Ha utaznátok a Hargitára, és nem szeretnétek már a félút előtt visszafordulni, vagy bárhova, ahol esélyes, hogy csúszósabb lesz az út, akkor nem árt a csomagtartóba egy hólánc sem, itt is fontos a méret, az árak pedig 60-200 lej között vannak.

Ha túllépnéd a százat,

vásárolhatsz üléshuzatot, 100-250 között mozognak az univerzális, és 350 fölött a direkt típusokra való modellek, ha pedig azt szeretnéd, hogy minden tökéletesen találjon, akkor egy varrodába kell ellátogatnod, ott körülbelül 600 lejért készítenek huzatokat.

Vagy a hosszabb utakat kedvelőknek beszerezhetsz egy USB-s kávéfőzőt, vízforralót is, vagy szétnézhetsz a slime-ok között (nem, ez nem az a slime, amit a tavaly karácsonyra vettél az unokaöcsédnek), ami elég hasznos tud lenni egy defekt esetén.
Ha pedig az ötszázat is meghaladnád, akkor egy szett felni (az Euro-Car Tradingnél is találsz felniket, ahogy slime-okat, egészségügyi dobozokat és tűzoltópalackokat is) vagy gumi is kerülhet a fa alá, ezek árai nagyban függnek a méretektől, de 400 alatt biztosan nem úszod meg.

A parkolás megkönnyítése érdekében tolatóradaron is elgondolkozhatsz, ezt a Euro-Car Tradingnél és az Imparnál is beszerezheted, a hátsó, hangot kiadó változat ára 350 lej, ehhez még hozzáadódik a beszerelés, ami Zsolti, az Euro-Car Trading munkatársa szerint 3-4 órás munka, tehát még 300-400 lej költséget jelent.

Valami igazán menőt szeretnél?

Akkor gondold tovább a már említett tolatóradarokat és telefontartókat, és nézz körül a Dension-termékek között.

Ezek lényege az, hogy vezeték nélkül kommunikálnak a telefonnal: elegáns, esztétikus a végeredmény, majdnem olyan, mintha minden gyári lenne. Amellett, hogy nem kell a kábelek vezetékeivel bajlódni, a bizonságot is szolgálják, például a hívásokat egy gomb megnyomásával lehet fogadni.

Az Euro-Car Tradinggel szemben lévő műhely előtt pont egy olyan kocsi parkol, ami az érkezésünk előtt kapott első és hátsó tolatóradarokat kamerákkal, kihasználjuk a lehetőséget és alaposan megvizsgáljuk. Valóban esztétikus, alig észrevehető kis köröcskék vannak a kocsi első és hátsó felén, amik ahelyett, hogy rontanának a kocsi kinézetének összképén, igazából még izgalmasabbá is teszik azt, a hátsó kamerát például nem is sikerül kiszúrni, csak segítséggel.

Később megtudom, minél extábbak a kérések, annál nagyobb az ár is.

Árulnak telefontartót, ami egyben töltő is, ennek körülbelül 150 lej az ára, az egyszerű eszközök, amik lehetővé teszik a telefon hangjának a lejátszását az autóban Bluetooth-szal meg USB-vel már drágábbak, körülbelül 530 lejbe kerülnek. A cél az, hogy ami már az autóban van, azt minél jobban fel tudják használni, de ami nincs, azt tudják pótolni, ha például képernyőre van szükséged, azt is tudnak rendelni, az már 1.500-ba, első-hátsó kamerával együtt 2.500-ba kerül.

A bajok akkor kezdődnek, amikor optikai szál meg spéci kommunikációk vannak a kocsiban, akkor már 3.000 lej fölötti összegek jönnek szóba, magyarázzák, és hangsúlyozzák azt, amit már annyiszor hallottam, hogy számolni sem tudom: minden a kocsi méreteitől, modelljétől stb. függ.

Weboldaluk is van, ott nézelődhetsz a kocsival kompatibilis eszközök után, és a kérdéseidet is felteteted, ha a bal alsó sarokban lévő zöld ablakocskára kattintassz, de a helyszínen is szívesen megválaszolják őket, sőt, pontos árajánlatot is kaphatsz.