Ahol a falusi futballvalóság és a fotóművészet összeér

Fotó: Hortobágy/MIRKÓ ISTVÁN

Ahol a falusi futballvalóság és a fotóművészet összeér – talán ez a legmegragadóbb mondata a Balogh László, Földi Imre, Korponai Tamás, Mirkó István, Móricz-Sabján Simon, Reviczky Zsolt, Szabó Miklós, Török Attila, Tumbász Hédi és Veres Viktor fotóiból készült kiállítás leírásának, amelyet hétfőn április 3-án nyitnak meg 18 órától a művelődési ház oszlopos termében.

A tárlatot Csillag Péter a Nemzeti sport újságírója, a Hátsó füves szerkesztője nyitja meg, de mindenekelőtt Dr. Szakály Sándor történész a honvédségi sportélet és Erdély kapcsolatáról tartandó előadását lehet meghallgatni 17 órától. Dr. Killyéni András kolozsvári sporttörténész nagyapjáról, a negyvenöt évig Székelyudvarhelyen élő Killyéni Imre testnevelő tanárról osztja meg gondolatait képes beszámoló során.

Barangolás a magyar futball rejtett tájain, ahol a csapat sorsa meglepő élességgel rajzolja elénk a kis települések társadalmi kihívásait: a falusi oktatás küzdelmeit, az elvándorlás hatásait, az öregedő lakosság megváltozott igényeit, a cigányság kiútkeresését – szól a leírás. A Hátsó füves kiállítás Csillag Péter újságíró és a résztvevő fotóriporterek Nemzeti Sportban megjelent, öt évet felölelő, többszörösen díjazott, utóbb önálló könyvben is bemutatott országjáró sorozatának összegzése.

A közel százötven helyszínt – köztük határon túli magyarlakta vidékek településeit – érintő gyűjtés képi hozadéka az egyedülálló válogatás a tíz alkotó emberközeli képeiből, amelyek a falusi labdarúgás kiveszőben lévő, gyökeresen átalakuló világának talán utolsó pillanatfelvételei – jósolják a leírásban. Azt ígérik, a rögzített mozzanatok a sporton túl korrajzot és szociológiai látleletet kínálnak.

Az eseményen fotó és filmfelvétel készül, így a részvétel beleegyezését jelenti abba, hogy a résztvevő szerepelhet ezeken a felvételeken, amelyeket az eseményt szervező Művelődési Ház felhasználhat programjainak népszerűsítése céljából – hívják fel a figyelmet.