Agyadra ment a bezártság?

fotó: unsplash.com | illusztráció

Lassan két hete vagy otthon a gyerekekkel, s már mindent megsütöttél, mindent kiszíneztek  – a nemrég festett falat is – , minden társasjátékon összevesztek, minden türelmed elfogyott? Segítünk!

Néhány tipp a karantén túléléséhez:

1. Ti egy család vagytok, alapvetően szeretitek egymást!

Erre időről időre nem árt emlékeztetni magad, szükség esetén a többieket is. Ennyire intenzíven és ilyen hosszasan rég – vagy talán soha – nem voltatok együtt, bár valószínűleg volt idő, amikor másra sem vágytatok, csak egymás társaságára. Na tessék, itt van, örüljetek neki! De tényleg!

2. Magatokra vagytok, nem kell minden elvárásnak megfelelni.

Senkit sem érdekel, hogy fut a ház vagy délig pizsamáztok. Ha posztolni akarsz, keresd meg a ház legrendezetteb sarkát, s ott fotózz. Minél üresebb, annál jobb, ahol nincs semmi, ott nem lehet rendetlenség sem. Jó, ha a gyerek tanul, lehetőleg rendszeresen, de ne tedd oda napi 5-6 órát matekezni, mert ez nem büntetőtábor. Fontos, hogy ő is jól érezze magát. Ha jól sikerül az ebéd, felteheted instára, de ha nem sikerült rávenned magad, hogy főzz, jó lesz a vajas kenyér is. Azzal meg most ne foglalkozz, hogy mennyit hízol az otthon üléstől. Gondolj arra, hogy ennyit igazán bevállalhatsz, s különben is, ha a tartalékaitokat felélitek, nem kell amiatt aggódnod, hogy hogy fogsz kinézni az új fürdőruhádban, mert nem lesz pénzetek sem új fürdőruhára, sem tengerparti nyaralásra. Probléma megoldva.

3. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod mert dolgozol/mert nem dolgozol!

Bár mindkettő miatt lehetne. Szinte hallod a hangokat: „Hogy képzeled, hogy most, amikor, szükség lenne rád, te otthon pihengetsz?” Vagy: „Most, amikor mindenki otthon ül, és a gyerekével fejlesztő játékokat játszik 24 órában, te megint elhanyagolod a tiedet?!” Ne törődj a hangokkal! Te az adott helyzetből hozd ki a lehető legjobbat!

4. Gondolj arra, hogy mire jó most ez az otthon ülés!

Mire van alkalmad, amire máskor nem volt? Az egész világ megnyílik előtted a képernyőn keresztül: múzeumok, színházak, koncerttermek, templomok, edzőtermek, amikre sosem volt időd/kedved/pénzed/egyik sem/túl messzire voltak. Végre időt tudsz szánni olyasmire, ami máskor luxusnak számított volna (én például ablakot pucoltam, ami igazán ritkaságszámba megy mifelénk). A sok lomot, amit eltettél, hogy majd elolvasol, újrahasznosítasz, megvarrsz, alkotsz belőle valami szépet, most végre kidobhatod.

5. Ha nem győztelek meg, hogy nem is olyan rossz a helyzeted, még mindig meggyőzheted te magad!

Unod már a szomorú, keserű, kétségbeejtő híreket? Ha igen, akkor pozitívabban gondolkozol, mint a hírfolyamod, tehát jó úton jársz. Ha nem, akkor még bírod. Akkor meg mit panaszkodsz?

A szerzőről

Rácz Mária, Maresz volt Tábor-negyedi lakos. Hogy jön ahhoz, hogy tanácsokat osztogasson? Úgy, hogy kértünk tőle. Amellett, hogy négygyerekes anyuka, unitárius lelkész és vallástanár a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumban. Háromszor két évet ült otthon a gyerekeivel, akik közül a legnagyobb fiúk ikrek, és mellette home office-ban dolgozott, dolgozik. Például újságot szerkeszt, rádióműsort vezet, rendezvényeket szervez. A mostani kényszerszabadság alatt a kollégium Facebook-oldalára szerkeszt könyv-, film- és egyéb elfoglaltság ajánlókat a gyerekeknek, gyerekekkel és szakértőkkel. Limonádé-sziget néven megtalálod őket.