Agresszív, veszélyes a kutyád?

A kutyatartásra vonatkozó informatív bejegyzéseik folytatásaként a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség azokat a kötelességeket, szabályokat ismertette Facebook-oldalán, amelyek veszélyes és agresszív kutyák gazdáira vonatkoznak.

A helyi rendőrség szerint a veszélyes kutyák két csoportját különböztetjük meg:
1. Harci kutyák, faj szerint a Pitbull, Boerboel, Bandog és keverékeik,
2. Amerikai Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Argentin Dog, Mastino Napolitano, Fila Brasileiro, Masztiff, Kaukázusi Juhászkutya, Cane Corso fajták és keverékeik.

Agresszív kutyáról akkor beszélünk, ha az állat bármilyen provokáció nélkül rátámad vagy megharap embereket és más állatokat.

A 110/2019 számú tanácshatározat értelmében a veszélyes kutyák tulajdonosai vagy ideiglenes gondozói kötelesek az állatot bejelenteni a Romániai Kutyatenyésztők Egyesületénél, illetve az állatot nemtől függetlenül ivartalaníttatni. A beavatkozást végző állatorvosnak ezt fel kell tüntetnie az egészségügyi könyvben.

A veszélyes és agresszív kutyák tulajdonosainak le kell adniuk a rendőrségen egy másolatot az állat egészségügyi könyvéről, amelyből kitűnik, hogy veszélyesnek vagy agresszívnek minősül, illetve egy nyilatkozatot, amely tartalmazza az azonosító chip számát, és a kutyára vonatkozó adatokat (oltások, ivartalanítás, biztosítás). Amennyiben a tulajdonos lakcíme megváltozik, kötelessége ezt 48 órán belül jelenteni a közelségi rendőrségen, a nemzeti rendőrség keretén belül.

A tömbházban vagy magánházban tartott veszélyes kutya tulajdonosának fel kell tüntetnie a bejáraton, jól látható helyen egy 15*25 centiméter nagyságú figyelmeztető táblán a Veszélyes kutya! vagy Agresszív kutya! feliratot. Az ilyen kutyákat abban az esetben lehet közterekre vagy közös használat alatt álló magánterületre vinni, amennyiben az állat szájkosarat és pórázt visel.

Abban az esetben, ha egy veszélyes vagy agresszív kutya eltűnik vagy elpusztul, a tulajdonosnak vagy az ideiglenes gondozónak 48 órán belül értesítenie kell az esetről a rendőrséget.

A felsorolt kötelezettségek betartása magán- és jogi személyekre egyaránt vonatkozik, amelyek be nem tartása 100-tól 3.500 lejig terjedő pénzbírságot vonhat maga után. Ez ügyben a helyi rendőrség illetékes.