Afterpartiznál a színészekkel?

Van egy parti. Egy parti után általában mindig maradnak meg dolgok: piák, kaják, félig üres poharak, tányérok. Na meg felgyűlt érzések, elvarratlan szálak. Hol máshol lehetne újra feltálalni és elfogyasztani mindezt, ha nem egy after partin?

Szombaton, október 29-én este 20 órától Afterpartyra hívja a közönséget a Tomcsa Sándor Színház. Tizenkét színész biztosan ott lesz, de ami ezután jön, az még nekik is meglepetés – improvizációs előadás lesz ez, Andrew Hefler rendezésében, tudtuk meg a színház pénteki sajtótájékoztatóján.

Szövegtanulás nélkül „megússzák” a színészek

Kísérleti jellegű az Afterparty című előadás, még soha nem lépett színpadra improvizáción alapuló produkcióval a társulat, mondta el Nagy Pál színházigazgató. Andrew Hefler amerikai rendező korábban már két alkalommal tartott workshopot a társulatnak, innen jött az előadás ötlete. 

„Olyan előadás lesz ez, amelyhez nem volt előre betanult szövegük a színészeknek, teljes mértékben a rögtönző képességükre kell hagyatkozniuk: az adott jelenet témája, koreográfiája, díszlete csak a színpadon derül ki számukra, ahogy az is, ki kivel lesz párban az előadás során” – magyarázta a rendező.

Az egyetlen biztos pont a közönségtől függ: ők döntik el, milyen rendezvény utótörténetét játsszák el a színészek. Lehet ez karácsonyi buli, osztálytalálkozó, gyémántlakodalom, bármi, az ötleteket a színház Facebook-bejegyzéséhez hozzászólva várják a színészek.

Fotók: próbafolyamat, Tomcsa Sándor Színház

„Nagyon jó dolog behozni az improvizációt egy színházi körülménybe és felvinni a színpadra, látni azt, hogy mit lehet csinálni az improvizációval. Nekem az az izgalmas – mondja Andrew Hefler rendező –, hogy az emberek hogy dolgoznak egymással, hogyan fejlődnek technikailag, csoport szempontból. Nagyon sok készségfejlesztő elem van ebben a folyamatban, és ráadásul egy izgalmas termék is jöhet ki belőle, mert meggyőződésem, hogy a kortárs drámák nem kerülnek elég nagy mértékben a színpadra.”

Dálnoky Réka, a társulat volt művészeti vezetője szerint az Afterparty-nak az a különlegessége, hogy a színészek magukból dolgoznak, a személyes tapasztalataikból, egy általuk olvasott, hallott hírből, történetből. Még a jelmezeknél is megvan a szabadság, hogy melyiket mikor veszik fel a színészek.

„Tartottunk egy tesztpróbát. A kollégák, akik eljöttek, egyszerűen nem hitték el, hogy improvizálnak a színészek, pedig minden pillanata improvizált” – mesélte.

Többször megnézni egy előadást? Na, még mit nem.

Ám most ez is lehetséges. Hiszen az Afterparty története,valamint a szereposztás mindig más. Színpadi stúdióelőadás ez, egyszerre 70-80 néző tudja megnézni, a jelenetek időtartama pedig mindig változó lesz: ha a rendező látja, hogy „kezd ellaposodni” a sztori a két színész között, akkor lehúzza a fényt, és jön egy másik jelenet. Mindig ott lesz valaki a rendező szerepében, aki beleszól a jelenetekbe – magyarázták az alkotók. 

Az Andrew Hefler rendezte Afterparty című előadásban Albert Orsolya, Dunkler Róbert, Esti Norbert, Fincziski Andrea, Jakab Tamás, László Kata, Lukács Emőke, Mezei Gabriella, Nagy Xénia-Abigél, Szűcs-Olcsváry Gellért, Tóth Árpád, Wagner Áron játszik, rendezőasszisztens Dálnoky Réka, ügyelő Máthé-Miklós Mónika, a fényért Toásó István, a hangért Boca Hunor-Lehel, a jelmezért Karácsony Kinga felelt, az előadásban gyakornok volt Muhi Zsófia. 

Az előadást novemberben is játsszák, a szombati bemutató után leghamarabb november 4-én, pénteken láthatja majd a közönség.