Adj vért Jankának!

Fotó: illusztráció/GÁL ELŐD

Az utóbbi napokban indult útjára a Facebookon egy felhívás, miszerint vérre van szüksége egy egyéves kislánynak, Magyari Jankának, aki január végén szenvedett agyvérzést.

Megkerestük a kislány székelyudvarhelyi édesanyját, Magyari Edinát, aki elmondta, hogy a felhívásoknak hála sok vér összegyűlt már, de továbbra sem utasítják el azokat, akik segíteni szeretnének.

Az anyuka azt is elmondta, a későbbiekben más személyeken is segíthet a most összegyűjtött vér. „Kiemelném, hogy ez egy humanitárius tett, nem csak Janka babánk életét mentjük meg ezzel, hanem több száz olyan beteg személyt is akinek vérre van szüksége. Sajnos a nehéz időkben tudjuk csak mozgósítani embertársainkat. A hangsúly persze a kislányunkon van, csak szeretnénk, ha az emberek tudnák, hogy véradással életeket mentenek” – fogalmazott. Egyúttal köszönetét is kifejezte azoknak, akik eddig véradással és imával segítettek.

Janka esetében azért fontos a véradás, hogy agyvérzés miatt keletkezett vérveszteséget pótolni tudják – tudtuk meg.

A kislány a marosvásárhelyi kórházban fekszik, jelenlegi állapotáról az édesanya nem kívánt részletesen beszámolni, az érvényben lévő karantén miatt még nekik sincs túl sok idejük a látogatásra.

Fontos tudni, hogy nem csak Marosvásárhelyen lehet vért adni a kislány számára, hanem Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában is.

A marosvásárhelyi vérközpontban hétköznapokon reggel 7:30-tól délután 1 óráig, Székelyudvarhelyen keddenként reggel 8 órától, Csíkszeredában pedig minden nap, szintén reggel 8-tól lehet segítséget nyújtani, vércsoporttól függetlenül. A vérközpontokban meg kell említeni, hogy Magyari Janka részére szeretnénk vért adni.