Adibas, Puna, Mike: ne ők kerüljenek a karácsonyfa alá

Figyelemre inti a vásárlókat a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke, Paul Anghel, aki azzal kapcsolatban ad tanácsokat szombati Facebook-bejegyzésében, hogy hogyan szúrhatjuk ki a luxuscikkek hamisítványaiként árusított termékeket.

Az ajánlja, kozmetikai cikkeket

csakis olyan helyekről szerezzük be, ahol számlát, nyugtát is adnak vásárláskor, amelyre panasz esetén szükség lehet. Továbbá ne az értékesítési láncon kívül szerezzük be őket, például bódéknál, magánszemélyektől. A túl alacsony árak is árulkodóak lehetnek, ahogy a nem megfelelő csomagolás, a rossz minőségű nyomtatás a címkén.

Azt is érdemes szerinte tudni, hogy egyes gyártók hologramos címkékkel szabják testre a termékeiket a márka védelme miatt, ahogy azt is, hogy minden kozmetikai terméken fel kell tüntetni a termék nevét, a gyártót, a forgalomba hozatalért felelős személyt vagy az EU-n kívülről származó termékeke esetében az importőrt, ha ezek az információk hiányoznak, az rossz jel.

Ha ékszert ajándékoznánk,

szintén fontos, hogy hol szerezzük be, ajánlott ékszerüzletekből vásárolni. Az utcasarkon árult, néhány lejbe kerülő ezüstékszer nem lehet ezüstből, nyomatékosít a fogyasztóvédő. Ha nemesfémekből készült ékszert választanánk, akkor jó tudni, hogy a kereskedőkének a fogyasztóvédelem engedélyével is rendelkezniük kell ezek forgalmazásához, ennek másolatát kötelesek kihelyezni az üzletben, jól látható helyen. Ezenkívül itt is fontos, hogy minőségi bizonyítványt, nyugtát, számlát is kapjunk a termékkel, előbbi a termék pontos adatait és a gazdasági társaság adatait kell tartalmazza. Utóbbiak a garancia és esetleges szerviz esetén fontosak.

A textiltermékek

esetében is árulkodó lehet a túl alacsony ár. Fontos az is, hogy tartalmaznia kell minden ruhadarabnak az ápolási útmutatót – ahol a mosásra, vasalásra, szárításra stb. kaphatunk utasításokat – és az anyag összetevőit – szálak megnevezése, azok tömegszázaléka.

Itt megjegyeznénk, hogy a kilógó cérnák, a gyenge minőségű anyagválasztás is rossz jel. A minőségi darabok esetében mindig van a látható logón kívül a ruha belsejében is egy logóval ellátott, méreteket és egyéb információkat tartalmazó címke, esetleg varrt/nyomtatott írás, illetve a logó visszaköszön a ruha más elemein is: cipzárokon, gombokon. Vigyázni kell, az olyan, főleg Facebook-csoportokban árusító személyekkel is, akik ugyanazon minta szerint készült termékeket kínálnak, csak a logók változnak. Ezek nagy valószínűséggel hamisítványok, túlárazottak, és pénzügyileg jobban járunk, ha inkább kivárjuk a leárazásokat, és megvásároljuk őket márkaüzletekben vagy megbízható webshopokban.

A lábbelik

esetén is hasonlókra kell figyelni Anghel szerint: a csomagolásnak tartalmaznia kell a karbantartási útmutatót, az alkotórészek mint felület, bélés és talp, valamint a külső talp anyagainak piktogramjait. A túl alacsony ár itt is gyanús, és ha valamelyik ismert márka szerepel a cipőn helytelenül, például „Adibas”, „Puna”, „Mike”, akkor biztosak lehetünk abban, hogy hamisítványról beszélünk.

A fogyasztóvédelem vezetője arra is felhívta a vásárlók figyelmét, hogy alaposan vizsgálják meg a promóciók részleteit, főleg azok időtartamát, nézzék meg a régi, áthúzott és az új árat.

Kiemelt kép: Unsplash