Adhat be olyat a mentős, amitől alkoholt fúj a sofőr?

Parázs vita alakult ki Facebook-on azzal a szombati vonatbalesettel kapcsolatban, amiről mi is írtunk vasárnap, október 18-án.

Az Udvarhelyszéki Közlekedési INFO csoportban valóságos kommentháború alakult ki egy hírcikk alatt, néhányan azzal kezdték védeni a sofőrt, hogy a mentősök beavatkozása miatt fújt volna alkoholt a rendőrök szondájába. Két kommentelő is azt állította, hogy alkoholtartalmú vérnyomáscsökkentőt kapott az illető, a különbség csak abban állt, hogy egyikük szerint befecskendezte a mentőorvos, a másik szerint „valamit betett a nyelve alá”.

Dr. Domokos Iván, a Hargita megyei mentőszolgálat orvosigazgatója tisztázta, hogy a magas vérnyomásra valóban adtak be sprével nyelv alá 0,4 mikrogrammot egy nitroglicerin alapú készítményből, de sem annak és semmilyen más, beadható szernek nincsen alkoholtartalma, amivel a mentősök dolgoznak. Csakis előzetesen fogyasztott italtól lehet olyan magas, 0,83 mg/l-es szintet fújni a szondába, vélte a szakember, aki szerint a pórul járt sofőr örülhet, hogy ennyivel megúszta, mert bele is halhatott volna.

Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a vérvétel a protokoll szerint megtörtént, az eredményt várják, de még sosem tapasztalta vagy hallotta, hogy mentős olyan szert adott volna be, amely alkoholos lélegzetet eredményezne. – Ha a legerősebb pálinkát inná meg az ember, akkor sem mutatná ki azonnal a leheletben a szonda, viszont a vérvizsgálat egyértelműen. Amint meglesznek az eredmények, véget vetünk a spekulációnak – ígérte.