A zivatar elkerül, de a hőség semmiképp

Zivatarokra figyelmeztető sárga riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 11 erdélyi, körösvidéki és máramarosi megyére.

Az előrejelzések szerint hétfőn 15 órától kedd reggel 6 óráig az ország központi, nyugati és északnyugati területein, valamint a hegyekben a fokozott légköri instabilitás miatt villámlással kísért záporokra, az 55-70 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökésekre, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25, helyenként a 30-40 litert négyzetméterenként – írja az Agerpres. 

Forrás: képernyőfotó/Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM)

A zivatart az ANM előrejelzései szerint még megúszhatjuk, viszont a meleget semmiképp. Hétfőn és kedden első- és másodfokú hőségriasztás is érvényben lesz az ország szinte egész területén. Hargita megyében július 17-én, hétfőn van sárga riasztás, keddre már kizöldül a térség. 

Kánikula lesz, a kellemetlen hőérzet fokozódik, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 értéket. A hőmérséklet nappali csúcsértéke 33 és 37 fok között alakul, éjszaka 17-23 fokra hűl le a levegő.

Székelyudvarhelyen,

az accuweather.com meteorológiai szakportál szerint hétfőn a hőmérséklet elérheti 33 Celsius-fokot, éjszaka pedig 17 fokig hűlhet az idő. Helyenként zivatarra lehet számítani. 

A kiemelt kép illusztráció/archív