A VSK futója ott lehet a Spartathlonon

Fotó: Ascotid Trail Race/BERECZKY SÁNDOR

Száznegyvenkét kilométeres versenyt teljesített Csizmadi Mihály Zsolt, a VSK futója Görögországban szombaton, október 26-án, és nem is akármilyen eredménnyel. A Dromos Athanaton, azaz a „halhatatlanok útja” 2019-től egy a Spartathlonra, a 246 kilométeres ultrafutóversenyre való kvalifikációs versenyekből. A VSK ultrafutójával az idei Ultrabalaton után készítettünk interjút, később kiderült, öt perccel rosszabb időt szaladt ott, ami elég lett volna ahhoz, hogy jelentkezni tudjon a Spartathlonra, ezért döntött úgy, szerencsét próbál a görög versenyen.

Másik kilencvenhat versenyzővel indult el Trípoliból és folyamatosan a tizedik hely körül haladt át az ellenőrzőpontoknál, amelyek közül többet is szintidőn belül kellett teljesíteni a versenyben maradásért. 37.5 kilométert 5 óra és 30 perc alatt, 60 kilométert kilenc óra alatt és 80 kilométert 12 óra alatt kellett lefutni. A 80 kilométeres időmérőpont a spártai Leonidas szobornál volt. Ezután még a Tajgetosz hegyet is meg kellett mászniuk a versenyzőknek, összesen 3000 méter szintkülönbség volt körülbelül az ultramaraton alatt.

Csizmadi úgy tervezte, 18 órán belül lefutja a versenyt, ami elég is lett volna ahhoz, hogy jelentkezhessen a 2020 szeptember utolsó hétvégéjén rendezendő Spartathlonra. Az erre való felkészülésnek rendelte utolsó két hónapját, mialatt körülbelül 1000 kilométert szaladt. A versenyt végül a kilencedik helyen fejezte be, 16 óra és 14 perc alatt sikerült lefutnia a távot.

„Január 15-én nyitják meg a regisztrációt a Spartathlonra, és február 15-ig tart. Ezalatt még mérlegelik a jelentkezőket. Ezzel az idővel én tudok regisztrálni, mivel Romániából 1 vagy két ember szokott jelentkezni, nem olyan sokan, mint Magyaroroszágról, így nagy az esély, hogy kijutok. 400 ember megy az egész világról. Nekem ez az idézőjeles belépési jegyem, jövő januárban kiderül, elfogadják-e. Akkor véglegesítik a kéréseket, mini CV-ket kell elküldenünk a Spartathlon atyjainak, akik ezen a versenyen is ott voltak” – mesélte portálunknak Csizmadi Mihály Zsolt, aki hétfőn párjával, az őt elkísérő Virginás Zolnával hazautazik.