A visszavágókra készülnek a Homoród-menti kuglisok

A környék egyik legnépszerűbb sportját nyugdíjasok és kamaszok is űzhetik. Fotó: Kovács Béla

– Városfalván a gyermekek látták, ahogyan kuglizunk. Ellesték tőlünk, vérszemet kaptak. Öt éve játszanak együtt, egy csapatként, s azt kell, hogy mondjam, hogy vannak nagyon tehetséges játékosok – mesélt Csáka Csongor, a Városfalvi Egres kuglicsapat játékosa arról, hogyan született meg a Városfalvi Ifjúság, és lett két kuglicsapata a falunak. Ezek közül mindkettő megméretteti magát a hétről-hétre, Homoród-menti falvak szereplésével zajló kuglibajnokoságban. „Aki hatvan dobásból legalább kétszáz fát le tud ütni, az már jó játékosnak számít” – mondta.

A kugli terén gazdag múlttal rendelkezik a település, a hatvanas években épült kuglipálya már az elődök szívét is meghódította. A rendszerváltozás utáni közel tíz évig a tekepálya és épülete leromlott, “átjáróházként” használták. Ennek köszönhető az, hogy a régi diplomák és dokumentumok eltűntek az épületből. Aztán, lassan a sportszeretők kívánságára rendbeszedték a kuglipályát, meghívták a szomszédos falvakat barátságos meccsre.

Apa-fiai a szentpáli Radiczában

Homoródszentpálon sem idegen a kugli, egy-egy érdekesebb mérkőzésre többen kimennek szurkolni a faluból. Kovács Bélának és édesapjának fontos szerepe van a bajnokság elindításában is.

– A tekézés olyan sport, amit még akár 65 évesen is játszani lehet. Édesapám nem is akárhogy játszik! Kicsi az esélye annak, hogy megsérüljön az ember, kicsi edzéssel formában lehet tartani magunkat, fejlődni is lehet – mondja a bajnokság elindításának egyik kezdeményezője, akinek édesapja sokat járt az udvarhelyi tekepályára, amíg az nyitva volt.

A jó hangulatú meccseknek a téli szórakozás mellett tétje is van, a hétcsapatos bajnokság végén kiosztják a legjobb együtteseknek járó kupákat, egyéniben szerzett elismeréseket.

– Az utolsó meccset nem vasárnapra, hanem szombatra szervezzük, felmegyünk marosvásárhelyi tekepályára, 120 dobás után kiértékeljük az évet, elfogyasztunk egy közös vacsorát – mondja Kovács, aki a közösségépítő tevékenységnek is tartja a sport gyakorlását.

Vannak szabályok és tervek

Minden csapat tíz nevet írathat fel a listára a bajnokság kezdete előtt, hetven aktív sportoló részvételével zajlik a megmérettetés. A hat nevezett játékos mellett további négy személy nevezésére van lehetőség, akik pótjátékosként használhatók a versenyben.

Harminc gurítása van egy csapatnak telire, azaz minden gurítás után kilenc fára (bábura) guríthat a csapat, attól függetlenül, hogy előtte hányat sikerült eldönteni. További harminc gurítást viszont tarolásra játszanak, muszáj az összes bábut eldönteni, csak utána állítják fel a bábukat.

Olyan általános szabályok vannak még, hogy gurításkor nem szabad belépni, vagy a golyó nem érheti az oldalfalat. Sokban hasonlít Kovács szerint a bownlinghoz a teke, annyi különbséggel, hogy az utóbbiban 10 bábu van, a golyók nagyobbak és lyukak vannak rajtuk.

A környékbeli csapatok felújított kuglipályákkal rendelkeznek, Városfalván és Szentpálon kívül adottak a körülmények tekézéshez Oklándon, Recsenyéden és Szentpéteren is. Vannak olyan tervek, hogy országos bajnokságba nevezzenek, de pályafejlesztés nélkül ez nem megoldható. Keresik a lehetőséget arra, hogy akár pályázati segítséggel automata állítókkal szereljék fel a pályákat, ez követelmény a nevezéshez.

Országos bajnokság ide, vagy oda

a kugli nem áll meg, a hétvégi visszavágókra készül a hét csapat. Vasárnap mindkét városfalvi csapat játszik, a felnőtt városfalvi Egres a szentpáli Radiczával, a fiatalok idegenben mérkőznek meg Oklánddal. Házi derbi lesz Szentpéteren, az öregfiúk az ifjúsággal játszanak.

Jelenleg a bajnokság hetedik kiírása zajlik, decemberben kezdődött, márciusban ér véget, jelenleg a Homoródszentpáli Nyárikert csapata áll az első helyen. Őket követi a Homoródszentpéteri Öregfiúk, harmadik helyen a másik szentpáli csapat, a Radicza áll. Negyedik és ötödik helyen fordulnak a városfalvi csapatok, az Egres lemaradt a dobogóról, az Ifjúság csapata követi őket. Hatodik helyen az Oklándi Rika csapatát találjuk jelenleg. A Szentpéteri Ifjúság még hátulról kíséri a mezőnyt, de még van lehetősége javítani pozicíóján. Utóbbi két csapat között pontegyenlőség áll fenn, de Oklándnak több fája van, mint riválisának.

A Városfalvi Ifjúság csapatából került ki az odavágók legjobb egyéni játékosa, ifjú Csáka Csaba. Homoródszentpéterről az Öregfiúk adták a második legjobb játékost, Máthé Balázs személyében. A harmadik helyen Jobb Levente, a városfalvi Egres játékosa áll.

Hat hét múlva vége a bajnokságnak, az eddigi meccsek alapján a szentpáli Nyárikert a favorit, de a szezon előtt sokan gondolták azt, hogy a városfalvi fiatalok nyerik a bajnokságot. Még nincs lefutva a szezon, de az esélyük kevesebb már erre. Vagy meglepik a mezőnyt?