A vírus nem fog elmúlni, együtt fogunk élni vele

Van esély rá, hogy márciusban már nem hosszabbítják meg a vészhelyzetet, húsvétkor már az is lehet, a belterekben is maszk nélkül járkálhatunk, nyilatkozta Raed Arafat a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője a Victoria palotában csütörtökön, a járványhelyzet alakulásáról tartott sajtótájékoztatón.

Miután Arafat ismertette az elmúlt hét adatait, miszerint csökkenőben van az új fertőzöttek száma és a sürgősségeken jelentkező páciensek állapota is egyre javul, újságírói kérdésre felmerült, hogy meddig kell még várnunk a lazító intézkedésekre. A katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy elsősorban ez a járványhelyzet további alakulásától függ, a csökkenés ellenére még mindig jelentős a napi esetszám, de ennek ellenére szeretnék, ha visszatérhetnénk „a normális kerékvágásba”. Ha a csökkenés folytatódik, és azt látják, hogy az intenzív osztályokon is kevesebb a beteg, akkor biztosan meghozzák a megfelelő döntést, ígérte. Hogy ez március 6-a körül lesz-e, amikor a vészhelyzet meghosszabbítása lesz esedékes, még nem tudja.

Az egyik újságíró konkrétabb kérdést tett fel: elképzelhető-e, hogy húsvétkor már a belterekben sem kell maszkot viselnünk. Arafat reméli, hogy arra valóban ebben a fázisban leszünk, erre van is esély szerinte, hacsak nem lesz valami meglepetés. „A vírus nem fog elmúlni, együtt fogunk élni vele”, mondta, főleg ha az Omicron marad domináns változat, ami fertőzőbb, de sokkal alacsonyabb a virulenciája.

Nicolae Ciucă miniszterelnök szintén a napokban nyilatkozta azt, hogy a kormány február 15-e után tárgyalja az egyes korlátozások feloldásának lehetőségét, tekintettel arra, hogy a COVID-19 világjárványra vonatkozó elmúlt napok adatai „biztatóak”.