A vírus k(o)ronológiája – III. rész

Ugye, hogy már nem is emlékszel, honnan indult ez az egész? Ezért született meg egy „koronológia” gondolata, amely a kezdetektől – remélhetőleg a végéig – nyomon követi a vírus útját, ennek a rendkívüli korszaknak a történelmét.

Az első részben a legelső, január 31-ei hírünktől a szükségállapot bejelentéséig, március 14-éig tekintettünk vissza, a második epizódot az elmaradt március 15-ével kezdtük és az első romániai halálesettel, az éjszakai kijárási tilalom bevezetésével (március 23.) végeztük.

A harmadik részben a kijárási tilalom szigorításától az első udvarhelyszéki (etédi) esetig tekintünk vissza az eseményekre.

Március 24. (kedd) 

Az elmúlt 24 óra alatt 576-ról 762-re nőtt a koronavírusos betegek száma Romániában. Alig vezették be egy napja, máris

szigorítanak a kijárási tilalmon.

Ezentúl nemcsak éjszaka, hanem napközben is tilos lesz kijárni, egyedül a feltétlen szükséges bevásárlásokat és a munkába járást engedik meg.

Minden olyan személy, aki a vörös zónán kívül bármely más országból jön be Romániába szintén kötelezően 14 napra otthoni elkülönítésbe kell, hogy vonuljon.

Közben negatív lett Ludovic Orban miniszterelnök és a többi kormánytag (második) koronavírusteszt eredménye is, így folytathatják tevékenységüket a Victoria-palotában.

Az új szabályok bevezetésével az ellenőrzések is megugranak: három nap alatt 2615 személyt ellenőriztek Hargita megyében, két bűncselekményre és több kihágásra is fény derült, szigorúan büntettek. Részletek itt.

Ötre bővült azoknak a személyeknek a száma, akik a székelyudvarhelyi karanténépületbe kerültek.

Farkaslaka községben 34-en vannak otthoni elkülönítésben (mind külföldről tértek haza), húszfős intézményes karanténra áll készen az önkormányzat, fertőtlenítik a köztereket.

Székelyderzs községben nincsen olyan személy, aki március 14-e óta sárga jelzésű országból tért volna haza. Tájékoztatják a lakosságot, fertőtlenítenek, védőfelszerelést osztanak.

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban ötre emelkedett az ott dolgozó fertőzött személyek száma.

Marosvásárhelyen szerdától elkezdik a COVID-19-et okozó SAR-CoV-2 vírus tesztelését.

Részletek a hírfolyamban.

Március 25. (szerda)

Déltől érvénybe lép a kijárási tilalom

A harmadik számú katonai rendelet intézkedéseit, hogy milyen esetben hagyhatják el otthonaikat, pontokba szedve közöltük olvasóinkkal. Az idősekre külön szabályok vonatkoznak, csak bizonyos órákban mehetnek ki az utcára.

Itt a vírus, hol a vírus? Az illusztrációt készítette: Szász Zsuzsi.

Minden alkalommal ki kell tölteni a kijárási nyilatkozatot, kézzel írott papírokat is elfogadnak a hatóságok, vagy azt, ha elektronikai eszközön mutatjuk be a kitöltött dokumentumot. Csakhogy rövid időn belül háromszor is módosítják az űrlapokat.

Jóváhagyta az egészségügyi minisztérium a koronavírus-fertőzés kezelési protokollját. A tünetmentes vagy enyhe betegeket házi elszigetelésben is lehet tartani.

Közeledünk az 1000 fertőzötthöz, több mint 100.000-en karanténban. Hargita megyében egyelőre nincs igazolt eset.

Törli a Wizzair több nemzetközi járatát, köztük a Marosvásárhely és Budapest köztit, a Tarom is felfüggeszti belföldi járatait, illetve a Franciaországba és Németországba járó repülőket is.

Bezárnak a fogorvosi rendelők, Székelyudvarhelyen sürgősségi fogorvosi ügyeletet indítanak.

Elhalasztják a 28. Székelyudvarhelyi Diáknapokat, amelyet 2020. május 4. és 10. között szervezett volna meg az Udvarhelyi Fiatal Fórum.

Kányád község területén működő élelmiszerüzletek felajánlották, hogy házhoz szállítják a szükséges élelmiszert.

A románandrásfalvi önkormányzat tevékenységének nyolcvan százalékát a koronavírussal kapcsolatos teendők teszik ki.

Március 26. (csütörtök)

Meghaladta az ezret a fertőzöttek száma, jelentős részük (15%) egészségügyi dolgozó. Tizennyolc személy belehalt a betegségbe.

Közben kigyógyult egy 101 éves olasz bácsi, akit egy hét benttartózkodás után kiengedtek Rimini város fertőzőkórházából.

Szerdán még a bukarestiek tömeges teszteléséről beszélt, másnap benyújtotta felmondását az egészségügyi miniszter, Victor Costache. Helyébe Nelu Tătaru államtitkárt nevezik ki, ő marad a szükségállapot végéig a tárca élén.

Az Európai Unió nevében Románia tízmillió euró értékben vásárol lélegeztetőgépet és más orvosi felszereléseket, köztük kesztyűt, egyéni védőöltözetet, maszkokat stb.

5621 kijárási tilalmat megszegő embert azonosítottak, és büntettek meg országszerte a hatóságok szerdán, a tilalom első napján, összesen 7.404.297 lejre.

Torlódások alakultak ki Udvarhelyen

a rendőri ellenőrzések miatt, olyan sofőr is van, akit rövid idő alatt négy alkalommal állítottak meg.

Két darab lélegeztetőgépet vásárol 150 ezer lej értékben a székelyudvarhelyi Rotary Klub a városi kórház részére.

Csíkszeredában elkezdik a tesztelést a megyei sürgősségi kórházban.

Részletek a hírfolyamban.

Március 27. (péntek)

Romániában egyik napról a másikra 200-al nő az esetek száma. Fontolóra veszik a júniusra tervezett helyhatósági választások elhalasztását.

Olaszország negatív rekordot dönt: csak az utóbbi 24 órában 969 haláleset, az újonnan fertőzöttek száma 5959-el nőtt.

Kijárási korlátozás lép életbe Magyarország területén is. Március 28-a és április 11-e között csak munkavégzés és alapvető szükségletek miatt lehet elhagyni az otthonokat.

Károly brit királyi herceg után a brit miniszterelnökről, Boris Johnson-ról is kiderül, hogy elkapta a koronavírust.

Mindeközben, itthon:

Új lakó van az udvarhelyi karanténépületben. Vörös zónából érkezett csütörtök este a hatodik személy.

Még egy hónapja sem dolgozott Angliában az udvarhelyi lány, amikor tudatosult benne, hogy haza kell jönnie. Történetét úgy meséljük el, ahogy azt ő nekünk tette.

Háziállatot sétáltatni szabad, azt nem mondták, hogy milyet. Ez volt a március 26-ai nap képe.

Sinka Levi kollégánk Keresztúron fotózott egy bácsit, amint elindult valamerre megszegve a kijárási tilalmat. Figyelmeztetni akarta, de amikor meglátta, hogy merre tart, mégsem tette.

Zetelakán fúj a szél az utcákon. Egy személy intézményes karanténban van a sportcsarnokban, néhányan már kijöhettek az otthoni elkülönítésből azok közül, akik Olaszországból jöttek haza.

Felfüggesztik a Szejke SK játékosainak szerződését, otthoni körülmények között edzenek.

Március 28. (szombat)

Marcel Vela belügyminiszter szombaton elrendelte, hogy a szolgálatot teljesítő rendőr-, határőr- és csendőrautókból minden szombaton és vasárnap délután 5 és este 9 órakor játsszák le a román himnusz első három szakaszát.

Az egész ország arra kíváncsi:

mitől nincs Hargita megyében COVID-19 fertőzött beteg? Gálfi Árpád udvarhelyi polgármester az isteni gondviselésnek és a hatóságoknak tulajdonítja. Bővebben ide kattintva lehet erről olvasni.

Németországból érkezett haza Udvarhelyre az a négy férfi, akit éjjel elszállásoltak az egyik városi karanténépületben. Két lakónak aznap jár le a 14 napos elszigetelés.

Elkezdi Székelykeresztúron az utcák, lakótelepek, parkok fertőtlenítését a városgazdálkodási osztály munkatársai és a tűzoltóság.

SuliTV8 címmel vizsgafelkészítő videósorozat indul nyolcadik osztályosoknak, részletek itt.

Március 29. (vasárnap)

Országos szinten 42 főre nő a halottak száma.

Katonai rendelettel újabb óvintézkedést vezettek be. Elsősorban ezek a 65 éven felülieket érintik, de a legfontosabb intézkedés az, hogy befagyasztják a víz, elektromos áram, az üzemanyag és hőenergia árait.

Hét udvarhelyszéki, a vörös zónából érkező személyt helyeztek el városunkban vasárnap délután a járvány megelőzését szolgáló épületekben. Késő este újabb kilenc személy érkezett haza Németországból, így 29-re nőtt a számuk.

Március 30. (hétfő)

Négy nap alatt ezer újabb fertőzést regisztrálnak Romániában, így lassan elérjük a kétezret.

Vasárnap reggel 8 óra és hétfő reggel 8 óra között 5900 személy és 2300 jármű érkezett Romániába a nagylaki autópálya-határátkelőn keresztül, miután megnyitották a magyarországi humanitárius folyosót.

Két katonai rendeletet bocsátanak ki este:

Az ötödik katonai rendelet értelmében március 31-étől legalább 14 napig beszüntetnek minden repülőjáratot Spanyolország és Románia között. Meghosszabbítják április 6-ától a járatok felfüggesztését Olaszország és Románia között.

A hatodik katonai rendelet teljes karantén alá helyezi Szucsáva városát és a környező nyolc községet, mivel innen származik az országos fertőzések mintegy harmada.

Újabb két személy érkezett az erre a célra kialakított udvarhelyi karanténépületbe, késő este még hárman Franciaországból, így már 34-en vannak.

Március 31. (kedd)

Szinte 300 új eset egyetlen nap leforgása alatt, összesen 69 halott.

Hargita megyében 142-re nő az intézményes karanténban lévők száma, viszont drasztikusan kétezer alá csökken a házi elszigetelésben tartózkodóké.

A munkáltatók ettől a naptól nyújthatják be kéréseiket a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatásának támogatására.

Kápolnásfaluban komolyan veszik a koronavírust az emberek, időseket és kisgyerekes családokat segítő önkéntes csoportokat alakítottak. Több infó itt olvasható.

A 2020. május elsejére és másodikára tervezett Hargita Gyöngye Ralit elnapolják.

Április 1. (szerda)

2500 fertőzött van, a szomszédos Maros megyében is meghal egy 70 éves férfi a koronavírus miatt.

Sokan gyalog kelnek át a határon. Ez azért probléma, mert a karanténba helyezést könnyen megúszhatják.

Minden Hargita megyei üzlet köteles lépéseket tenni, hogy 11 és 13 óra között az idősek elsőbbséget élvezhessenek.

Ettől a naptól 2000 lejes bírsággal büntetheti a rendőrség azokat, akik nyilatkozat nélkül távoznak otthonukból, vagy rosszul töltik ki azt.

13 órakor megkongatják harangjaikat a székelyföldi templomok, köszönetnyilvánításként mindenkinek, aki a lakosságért dolgozik a pandémia ideje alatt.

Megérkezik a vállalkozók adományaiból vásárolt három lélegeztetőgép Székelyudvarhelyre.

Szentábrahám községben feltérképezték az önkormányzati képviselők és önkéntesek segítségével azokat, akik segítségre szorulhatnak a járvány idején. A község helyzetéről a teljes cikket itt találod.

Április 2. (csütörtök)

Megvan az első visszaigazolt udvarhelyszéki eset!

Az illető Etéd községből való, a csütörtöki nap folyamán érkezik Udvarhelyre, erősítette meg három megbízható forrásunk. A beteg házi elkülönítésben volt, miközben meghalt az édesapja, ezért vették le tőle a mintát, aminek a tesztje pozitív lett. Részletek az erről szóló cikkben.

Közben megérkezett a tesztelőgép Udvarhelyre, folyamatban van a beszerelése. Részleteket ebben a cikkben közöltünk.

Az országban közel száz halálesetnél tartunk, a 2738 fertőzöttből minden hetedik egészségügyi dolgozó. 

Klaus Iohannis államelnök havi 500 eurós bónuszt javasol a koronavírus-fertőzötteket ellátó orvosoknak, ez később meg is valósul.

A kijárási tilalomnak köszönhetően 72 százalékkal csökkent a közúti balesetek száma az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva. Emellett fontolgatják, hogy a román autóipar lélegeztetőgépek gyártására álljon át.

Tizenkét országra bővül a vörös zóna, ezek: Ausztria, Belgium, Svájc, Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Irán, Egyesült Királyság, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok és Törökország.

Érdekességképp: Törökországban kosárban engedik le a bevásárlólistát és a pénzt az idősek, a fiatalok pedig megtöltik a kosarat az áruval. Ezen a videón meg lehet nézni, hogyan működik a rendszer.

A következő részben innen folytatjuk.