A vírus k(o)ronológiája – 2. rész

Május közepét, a kéthónapos szükségállapot végét járjuk. Mintha maga az örökkévalóság lett volna ez az időszak, annyi minden történt velünk a koronavírus miatt. Azon kaptuk magunkat, hogy százával írtuk a cikkeket, s már mi is csak nehezen tudtuk felidézni, mi, mikor, hogyan is történt itthon, az országban és a nagyvilágban.

Így született meg egy „koronológiának” a gondolata, amelyben a kezdetektől – remélhetőleg a végéig – nyomon követjük a vírus útját, ennek a rendkívüli korszaknak a történelmét. Az első részben a legelső, január 31-ei hírünktől a szükségállapot bejelentéséig, március 14-éig tekintettünk vissza, a második részt az elmaradt március 15-ével kezdjük és március 23-ával, a részleges kijárási tilalommal és az első romániai halálesettel végezzük.

Március 15. (vasárnap)

Tényleg elmaradnak a nemzeti ünnepségek – lásd fent a délben üres Patkót. Online közvetítésekkel próbálják pótolni az érzést.

Az országos gyakorlatnak megfelelően  a székelyudvarhelyi kórháznál előszűrő sátrakat állít fel – a polgármesteri hivatal kérésére – a katonaság, az egyiket a poliklinika, a másikat a sürgősségi osztály elé. Mindkettőnek az a szerepe, hogy óvja az esetleges (koronavírus) fertőzéstől az intézményt, a betegeket, orvosokat, ápolókat.

Eközben Barabási Albert László hálózatkutató azt mondja: “elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a világot”, és “most már azt is értjük, hogy a vírust nem lehet megállítani”. A teljes bejegyzése itt olvasható.

Március 16. (hétfő)

Az egyre nagyobb hírözön miatt elindítjuk az első, reggeltől estig frissülő hírfolyamunkat, amelyben a nap koronavírussal kapcsolatos híreit közöljük. A fontosabbak közül itt is megemlítünk néhányat:

Már 158 koronavírus-fertőzött van Romániában, négy nap alatt több mint száz új eset.

Iohannis államelnök kihirdeti a szükségállapotot, ennek magyar nyelvű átiratát közöltük itt. A tanügyminiszter bejelenti: az iskolai kényszervakáció is mindaddig tartani fog, amíg a szükségállapotot fenntartják.

A belügyminiszter kihirdeti: 14 napos otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk azoknak a román állampolgároknak, akik március 15-én este kilenc óra után olyan országokból tértek haza, ahol a fertőzések száma meghaladja az ötszázat. Aki pedig olyan vidékről jön, amelyben karantén van, itthon is karanténba kell vonulnia. Ezek voltak a feketelistás országok, a külföldről hazatérőknek pedig ez volt a követendő protokoll.

Két újabb személy került a város karanténépületébe (Mező bentlakása), így négyre nőtt a megfigyeltek száma Udvarhelyen. A két, középkorú udvarhelyi férfi együtt érkezett haza Hollandiából, és azért kísérték haza hatósági konvojjal, mert egy fertőzés-gyanús személlyel utaztak haza.

Leállnak a városi buszjáratok, bezár a városi könyvtár.

A nap további hírei, részletek a hírfolyamban:

Március 17. (kedd)

222 fertőzött van Romániában, a gyógyultak száma 19, haláleset egyelőre nincs.

Több ezer román állampolgár ragadt az osztrák-magyar határnál, miután lezárták Magyarország határait. Tizenórás várakozás után egy humanitárius folyosón, konvojban átengedik az országon a román és bolgár állampolgárokat.

Egy évvel elhalasztják a labdarúgó Európa-bajnokságot.

Udvarhelyen tovább korlátozzák a vendéglátó egységek nyitvatartását, előbb 23 óra helyett 18 óráig engedélyezik, majd bezáratják őket, országos rendeletre. A házhozszállítást megengedik.

Rendkívüli tanácsülést tartanak Udvarhelyen a kórháznak elkülönítendő összegekről, felszerelés vásárlásáról és egyéb intézkedésekről, a járvány megelőzésével és a felkészüléssel kapcsolatban. Felmerül egy tesztelőgép megvásárlása. Az elhangzottakról részletesen itt írtunk.

A nap híreiről részletek a hírfolyamban.

Március 18. (szerda)

Felfüggesztik két hétre a Románia és Spanyolország közötti repülőjáratokat. Az olaszországi járatok felfüggesztését újabb két hétig meghosszabbítják március 23-ától.

A nagylaki autópálya-határátkelő mind a tíz sávján zajlik a határellenőrzés, a várakozási idő így is meghaladja a 180 percet. Reggel érkezik az első magyarországi konvoj (2500 személy és 700 autó), délben átengedik a második hullámot is Ausztria felől.

Keményen büntetik a karanténszegőket: 120 személyre összesen 1.835.000 lej bírság, 41 bűnügyi nyomozás.

A kormány bejelenti: az állami költségvetésből fizetik a kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatását.

Udvarhelyen harmadik intézkedéscsomagját vezeti be a polgármesteri hivatal:

Felfüggesztették nemzetközi járataikat a Székelyudvarhelyhez kötődő autóbusztársaságok. A környékbeli diákjáratokat már az oktatás felfüggesztésekor törölték, a munkásjáratok még járnak.

Részletek, további hírek a hírfolyamban.

Március 19. (csütörtök)

Délre 277-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, 25 személy már meggyógyult.

Ellenszavazat nélkül hagyja jóvá a parlament a 30 napos szükségállapotot kihirdető elnöki rendeletet.

Szigorítják a fertőző betegségek leküzdésének meghiúsításáért, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamis nyilatkozatért kiszabható büntetéseket. A részleteket itt írtuk meg.

Az éjszaka folyamán újabb humanitárius konvoj, 12.500 személy, mintegy 4600 járművel érkezik Ausztria felől a nagylaki határhoz.

Üvegfalat szerel áruházaiba a Kaufland a kasszákhoz, többek között Udvarhelyen is, hogy ezzel is védje eladóit a fertőzéstől.

A Harghita Business Center (inkubátorház) elindított egy honlapot, hogy segítsék a helyi vállalkozókat, a Közösségi Alapítvány (SZKA) a városi kórháznak gyűjt felszerelésre. A kórházigazgató közben bejelenti: úton van a tesztelőgép és lélegeztetőgépeket is beszereznek.

Hangosbemondóval járja a helyi rendőrség

Székelyudvarhely utcáit, így próbálnak nyomást gyakorolni a jó időben az utcán tartózkodókra, hogy menjenek haza. Ekkor még nem tilos a kint tartózkodás, de ajánlott otthon maradni.

Szigorú protokollt vezetnek be, amely a családorvosi rendelők betegfogadását szabályozza.

Részletek, további hírek a hírfolyamban.

Március 20. (péntek)

308 igazolt koronavírusos esetet jegyeztek, 31-en kigyógyultak. Hargita megyében kilenc tesztből az összes negatív, de 1224-re duzzadt a házi elkülönítésben levők száma.

Terjed az interneten egy valósnak tűnő hivatalos dokumentum, miszerint tilos volna a lakhely elhagyása. A belügyminisztérium cáfolta a határozat érvényességét, csak tervezet arra az esetre, ha nagyon sok fertőzött lesz az országban.

A Magyarország által biztosított tranzitfolyosó március 17-ei megnyitása óta 17.000 személy érkezett Nagylaknál az országba, az utóbbi 24 órában 4800 személy, 2700 járművel.

A külügyminisztérium lehetővé tette 257, ideiglenesen külföldön tartózkodó, a járvány miatt kint rekedt állampolgár hazatelepítését Portugáliából, Teneriféről és Marokkóból.

Hat napja van intézményes karanténban Szovátán egy férfi, ebben a cikkben elmeséli,

milyen az élet egy panzióba zárva.

Kezdünk beszámolni a környékbeli községek helyzetéről is.

Elsőként a Bögöz község területére külföldről hazaérkezett, otthonukban elszigetelt személyek számáról. Arról, hogy melyik faluban hányan vannak, itt írtunk.

Nagygalambfalván és Kisgalambfalván öregeket segítő-támogató akciót szervez a polgármesteri hivatal, a helyi egyházközségekkel karöltve.

Máréfalván 32 személy van lakhelyi elkülönítésben, az emberek attól félnek, hogy elkapják azoktól, akik megszegik a karantént.

Részletek a hírfolyamban.

Március 21. (szombat)

367 visszaigazolt eset Romániában.

Kínában, a vírus kiinduló országában három napja egyetlen megbetegedést sem jegyeztek. A világon 275 434 esetnél tartunk, a halálesetek száma 11 403, és 88 256 ember meggyógyult.

35 kilométeres sor, tizenórás várakozás a nagylaki román-magyar határnál. A román külügyminisztérium további három határátkelőhely megnyitását kéri Magyarországtól az áruforgalom számára.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyek felmerülhetnek az új koronavírus kapcsán. 

Részleges kijárási tilalom,

gyülekezési tilalom, határok lezárása, istentiszteletek online felületre való költöztetése, fogorvosi rendelők, plázák bezárása és a karantént elhagyóknak 15 év börtönbüntetés meglebegtetése volt az esti nyilatkozatok témája. A második számú katonai rendelet tartalmát, annak átiratát itt olvashatod.

Március 22. (vasárnap)

Az AFP felmérése szerint világszinten egymilliárd ember lehet házi elkülönítésben. Az Egyesült Államokban engedélyeztek egy gyorstesztet, ami 45 perc alatt ki tudja mutatni a koronavírust.

Az első halálos eset Romániában, estig már hárman halnak bele a betegségbe, miközben 433 visszaigazolt eset van.

Az elmúlt négy napban minden nap 2000 kamion és 4000 személyautó lépett be az országba, körülbelül 10 000 személlyel. A CFR bejelentette, hogy több éjszakai vonatot is leállít.

Az egyik alkalmazott megbetegedése miatt karantén alá vonták a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászat osztályát, az újszülött részleget és a szülőszobát.

A miséket és istentiszteleteket a legtöbb helyen hívek nélkül tartják meg, vagy elhalasztják. Közben Kolozsváron ugyanazzal a kanállal áldoztatnak egy ortodox szertartáson.

Felmerül a nyári tokiói olimpia elhalasztása, egy nappal később be is jelentik, hogy 2021-ig.

Március 23. (hétfő)

Már 576 beteg van Romániában. 5066 személy van intézményes, 72247 pedig házi karanténban, eddig 11223 tesztet végeztek el.

A kórházakat próbálják tehermentesíteni azzal, hogy:

Hiány van bizonyos gyógyszerekből a romániai piacon. Nagyrészt az Euthyrox és a Siofor nevű gyógyszert keresik az emberek. Előbbit pajzsmirigy-rendellenességekre, utóbbit cukorbetegségre írják fel.

Községszinten 25 ember van otthoni elkülönítésben Homoródszentmártonban, ők mind külföldről tértek haza.

Székelykeresztúron is hangosbemondóval járőröznek, fertőtlenítik a köztereket, a kijárási űrlapok az élelmiszerüzletekben is kaphatók.

Este 10 órakor érvénybe lép a részleges kijárási tilalom, ami ezentúl minden nap reggel 6 óráig tart.

Elindul a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL Facebook-oldal, amelyen magyarországi előadókat lehet követni.

Az Álompor nevű Facebook-oldalon minden este 7 órától egy-egy mese, történet várja a látogatókat, a székelyudvarhelyi színművésznők és a polgármesteri hivatal jóvoltából.

Részletek a hírfolyamban.

A következő részben március 24-ével folytatjuk, amikor robbanásszerűen nőtt a fertőzöttek száma, és emiatt szigorítani kellett a kijárási tilalmon, ami drasztikus változást hozott életünkbe. Ráadásul azt sem tudhattuk, meddig fog tartani a bezártság.