A vírus k(o)ronológiája – 1. rész

Május elejét járjuk, és, bár alig másfél hónapja vagyunk veszteg, mintha örökkévalóságnak tűnne ez az időszak, annyi minden történt velünk a koronavírus miatt. Azon kaptuk magunkat, hogy százával írtuk a cikkeket, s már mi is csak nehezen tudtuk felidézni, mi, mikor, hogyan is történt itthon, az országban és a nagyvilágban. 

Így született meg egy „koronológiának” a gondolata, amelyben a kezdetektől – remélhetőleg a végéig – nyomon követjük a vírus útját, ennek a rendkívüli korszaknak a történelmét. Az első részben a legelső, január 31-ei hírünktől a szükségállapot bejelentéséig, március 14-éig tekintünk vissza, ami történetesen egybeesik azzal a nappal, amikor az első udvarhelyi karanténlakók érkeztek.

Január 31. Megjelenik az első cikkünk,

amiben egyáltalán emlegetjük a koronavírust, és akkor is csak az áruforgalom szintjén. Kell-e félni a kínai árutól? – ez volt a címe.

Február 14. Még van kedvünk azzal viccelődni, hogy a koronavírus-maffia áll Gálfi kézmosós pártja mögött (utalás a Tiszta Kezekkel Székelyudvarhelyért mozgalomra).

Február 24. Komolyabbra fordulnak a dolgok, de még nem éles a helyzet. Karanténba helyeztek egy Olaszországból hazaérkező diákcsoportot Fehér megyében. 

Február 25. Kíváncsiságból azért rákérdezünk, hogy Hargita megyében mi a helyzet. Megtudjuk, hogy már nálunk is vannak megfigyelt személyek, akik fertőzött zónákból érkeztek. Kezdünk komolyabban foglalkozni vele: mi az a koronavírus, mik a tünetei milyen óvintézkedések vannak?

Közben vizsgálatot indít a Versenytanács, miután a forgalmazók jelentős mértékben emelték az elmúlt napokban az országszerte hiánycikknek számító orvosi maszkok árát.

Február 27. Romániát is eléri a koronavírus.

Kimutatják egy Gorj megyei férfinél, aki közvetlen kapcsolatba került egy Romániában járt olasz állampolgárral.

Február 28. Temes és Máramaros megyékben is felüti fejét a vírus, az első azonosított betegek is Olaszországból hozták magukkal.

Március 2. Ki is gyógyul belőle az első beteg, elhagyhatja a kórházat, de családját elkülönítik 14 napra. Ekkor még a 351 megvizsgált személyből csak háromnál mutatták ki a fertőzést.

Március 3. A román sajtó arról tudósít, hogy vásárlási láz támadt az országban, a tartós élelmiszeres (konzervek, liszt, cukor) polcokat valósággal kirámolják. Erről a helyzetről született Ufónak egy kacsája.

A belügyminisztérium bevezeti a fokozatos elkülönítés szabályát: a bizonyos régiókból hazaérkezők 14 napos házi elkülönítésbe, mások intézményes karanténba kell, hogy vonuljanak. A szabályszegőket súlyos büntetéssel jutalmazzák.

Március 9., hétfő: Felpörögnek az események. 

Ekkor már 15 koronavírusos esetről tudunk Romániában.

A koronavírus terjedésének fékezése érdekében országszerte betiltják az ezerfősnél nagyobb rendezvényeket március 8-ától március 31-éig. Udvarhelyen minden március 15-e alkalmából tervezett rendezvény elmarad. Az ezer főnél kisebb létszámú rendezvények engedélykötelesek.

A kórházakban felfüggesztik a gyakorlatozást, és látogatási tilalmat rendelnek el. Az oktatás felfüggesztése még nem merül fel, kivéve a fertőzésgyanús intézményeket.

Felfüggesztik a Románia és Olaszország közötti közvetlen repülőjáratokat március 23-áig. Az Olaszországból, Kínából, Iránból, Dél-Koreából átszállással érkezőket karanténba helyezik. Minden határátkelőnél büntetőjogi felelősség alatt nyilatkozni kell az érkezési helyről és az útvonalról.

Március 10., kedd: Udvarhelyen elmarad a március 14-15-re tervezett nemzetközi teqball torna, bejelentik, hogy a megyei és körzeti focimeccseket zárt kapukkal tartják.

Március 11., szerda: Két nap alatt megduplázódott a koronavírus-esetek száma: 31-nél tartunk.

Először merül fel a helyhatósági választások elhalasztása június 14-éről június 28-ára, többek között a koronavírus-járvány miatt.

Felfüggesztik az oktatást

az összes tanintézményben, március 21-ig. Az ország több egyetemén, köztük a kolozsvári BBTE-n és a MOGYTTE-n is szünetel az oktatás. A pedagógusoknak továbbra is kell dolgozni járniuk.

Zsúfoltságra panaszkodik és nyugalomra inti a betegeket az udvarhelyi kórház igazgatója. Lukács Antal azt kéri, hogy ne rohanják le a kórházat panaszaikkal az emberek, és csak feltétlen szükség vagy sürgősség esetén menjenek a kórházba.

Március 31-éig betiltják a zárt térben zajló, százfősnél nagyobb kulturális, tudományos, művészeti, vallási és sportrendezvényeket. Udvarhelyen a Tomcsa Sándor Színház, a Néptáncműhely és a Székelyföldi Filharmónia rendezvényeit mind lefújják.

Összeül a helyi Katasztrófavédelmi Bizottság, közli első intézkedéscsomagját az udvarhelyi polgármesteri hivatal:

Március 12., csütörtök reggelre 47 koronavírusos esetről számoltak be az országban.

Minden focimeccset felfüggesztett a Román Labdarúgó Szövetség, március 31-éig.

Március 13., péntek

Házi karanténba kerül a kormány valamennyi tagja és a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető testületének és szenátusi frakciójának minden tagja, miután a párt egyik szenátorát koronavírus-fertőzöttnek találták. Utólag mindenkinek az eredménye negatívnak bizonyult, így 14 nap után kimehettek otthonukból.

Mindhárom történelmi erdélyi magyar egyház közölte papjaival, személyzetével és híveivel a legfontosabb tenni- és tudnivalókat a koronavírussal való fertőzésveszély csökkentése érdekében.

Elfogadja második megszorító intézkedéscsomagját az udvarhelyi városvezetés:

Közben az egész város arról beszél, hogy van egy koronavírusos eset a kórházban. Ufó járt utána a pletykának, ami nem bizonyult igaznak.

Március 14., szombat – Iohannis bejelenti: 

szükségállapotot rendel el március 16-ától.

Megérkezik az első két „vendég” a székelyudvarhelyi karanténépületbe. A határnál derült ki, hogy fertőzött területről érkeztek Romániába, ezért a hatóságok hazakísérték őket és 14 napos megfigyelés alá helyezték őket.

Közben az udvarhelyieket videóban arról kérdeztük, hogyan érzik magukat, hogyan védekeznek a járvány ellen.

Ezzel zárjuk is az első részt, a következőben pedig onnan folytatjuk, hogyan is (nem) telt a március 15-e Udvarhelyen.