A virsli sajnos lemaradt, de így is megérte

Bármennyire is szerethetünk bevásárolni és nézelődni, azért lássuk be: vannak azok a hétköznap délutánok – hogy az estékről ne is beszéljünk –, amikor egyszerűen nincs idő, energia vagy kedv hozzá. Meg azok a hétvégék, amikor még pizsamában kívánod a palacsintát, vagy főzni is jó volna valamit két program között, csakhogy a hűtőből a nagy semmi ömlik veled szembe. Na, egy ilyen szombat reggelen délben ugrott be, hogy 

már Udvarhelyen is lehet online vásárolni!

A lokálpatrióta énemnek picit bűntudata volt, mert udvarhelyi futárcég próbálkozott már ezzel, csakhogy mire tudatosult bennem, ők már sehol sem voltak, s így a nemrég betört multi, a Glovo profitált belőlem s én belőle. Ehhez azért ők is hozzájárultak: egy ideje már sürögnek-forognak a sárga táskák a városban, s a Facebook-on is erőteljesen reklámozzák magukat. Pikk-pakk letöltöttem hát az azonos nevű applikációt, ami Androidra és iPhone-ra is elérhető, a Facebook-profilommal regisztráltam, és máris indulhatott a játék!

Fotók: Gál Előd

Mert tényleg olyan volt, mint egy telefonos játék, ahogy néhány gombnyomással teljesítettem a küldetést. Ne riasszon el az angol menü (nem találtam magyarul), a regisztráció után egyszerűen kattints a Supermarket gombra és máris előtted a Penny és a Kaufland. Igen, egyelőre csak ez a kettő – a Merkúr, a Lidl, a Profi vagy a kisebb boltok kedvelőinek nagy bánatára. 

Egyébként ritkán vásárolok nagyáruházban, de vészhelyzet volt: elfogyott a kávéba a tej, a palacsintába a tojás, a liszt! A franc akar felöltözni s „ellépni” a világvége Csalókáról a Tábor negyed valamelyik üzletébe, ami amúgy is zárva hétvégén. Annyit tehettem, hogy a kisebb biztosan gyorsabb alapon a Pennyt választottam. 

A bevásárlás díja és a becsült kiszállítási idő egyébként ugyanannyi volt a Kauflandnál is: 13 lejt kértek, plusz 1-2 lejt a tasakért, illetve 15-25 percet ígértek – szóval ezen nem volt mit nyerészkedni. Igaz, a Kauflandnál utólag olyan megjegyzést is láttam, hogy akár 2 órába is telhet, de ezt nem tudom sem cáfolni, sem megerősíteni.

Ahogy „beléptem” a Pennybe,

máris nyílt a katalógus (igaz, csak románul), és egyetlen oldalon, görgetéssel elérhetővé vált az összes „polc”: italok, tejtermékek, zöldség-gyümölcs, húsfélék, pékáru, édességek és nasik, tisztasági termékek, fagyasztott áru, konzervek-befőttek, kozmetikumok, állattartás, háztartás, babacuccok, játékok.

A termékeket nagyjából a Kaufland oldalán is hasonlóan rendszerezték, de az alkategóriák és a választható termékek skálája sokkal szerteágazóbb – mint ahogy élőben is. Szóval, ha pont elfogyott a kedvenc mindenmentes italod, akkor nagyobb eséllyel rátalálsz a Kauflandban, de ha csak egy jó zsíros román tehéntej kell, akkor a Pennynél hamarabb végzel.

Csak írd be a képernyő tetején a – nagyító ikonos – keresőbe, hogy mi kell, és voilá!

Nem is telt 15 percnél többe,

amíg „végigrohantam” az áruházon, mert nem kellett keresgélnem a polcokat, a polcok között a termékeket, nem tátottam el a számat a sorok között, hanem egy helyben ülve előttem volt a képernyőn az összes fontos információ: egységár, méret, márka, szín alapján pillanatok alatt össze tudtam vetni a különféle termékeket. Habár vannak kiemelt márkák már a nyitóoldalon, az alkategóriákon belül egyenrangúak, vagyis ugyanakkora a mező, így nagy eséllyel találsz olyan olcsóbb terméket, ami egy drágábbnak a koppintása, de a polcok közé elrejtve talán észre se vennéd.

Én a vécéillatosítóval jártam így, és a végére annyira belejöttem az aktív spórlásba (magyarul: költesz, csak kevesebbet), hogy a végére nem is lett olyan kicsi a kosár: 100 lejre pakoltam tíz terméket. Tudom, most lehetne erre azt mondani, hogy többet vásároltam, mint amennyit eredetileg akartam, de eskü, hogy csak a strict necesart tettem bele – még a csokit is kitöröltem a végén.

Bevallom, közben azzal is számoltam, hogy ha már fizetni kell érte 14-15 lejt a tasakkal együtt, akkor érje is meg. Elnézve az aktuális üzemanyag és taxiárakat, na meg azt az átlagos 40-60 percet, amit megspóroltam az úttal és a parkolókereséssel együtt, egy kisebb kosárral is megérte volna. Talán még úgy is, hogy 65 lej alatt plusz 5 lejt felszámol a Penny és a Kaufland is. Cserébe: nagyobb rendelés esetén nincs felár, és súlykorlátot sem jelzett az app, így nyugodtan ki lehet pipálni a nagy mosóport meg a bax vizet is.

Miután hozzáadtad a termékeket a „kosárba”, nyomd meg a nagy zöld Order gombot a képernyő alján. Még egyszer átfuthatod, módosíthatod a listád, és már csak a címed kell megadnod (GPS-el be is jelölheted pontosan), majd válaszd ki, hogy kártyával vagy készpénzzel fizetnél inkább – utóbbi kevésbé macerás, ha esetleg valami hiányozna a rendelésedből. Extra opció, hogy a kiszállítás napját és óráját is kiválaszthatod, ha nem sürgős a dolog vagy mondjuk szülinapi zsúrra készülsz. Ha megvagy, még egy kattintás a nagy zöld Confirm order-re a képernyő alján.

S ami a legjobb: tényleg húsz perc múlva kopogtak a csomaggal, amit hősiesen felcipeltek helyettem a másodikra. Annyira na, ez megérte! érzésem támadt, hogy még borravalót is hagytam a futárnak, pedig „szörnyű” híre volt: mivel nem vettem fel a telefont, a virsli sajnos lemaradt.

Szóval légy résen, ha nagyon kívánsz valamit, de más gyártóval is kibékülnél, mert ha kifogynak, felhívnak telefonon az üzletből (tényleg volt egy nem fogadott hívásom). A következő bevásárlásnál pedig nem csak a rutin segít további perceket lefaragni, hanem az applikáció megjegyzi, mit vásároltál, és a katalógus első sorában ajánlja, nehogy elfeledd, ha esetleg addig elfogyott volna. Ha pedig valamelyik termék nem felel meg, vagy valami hiányzik, akkor a Glovo Help szekciójában írhatsz panaszt.

Még nem tapasztaltam, de állítólag a Glovo is meghálálja a hűséget: időnként akciós utalványokkal (voucher) lep meg, és minden meghívott ismerős regisztrációja után 20 lej kedvezmény jár a vendéglős rendelésekhez. Ha nem így volna, csak szólj, és azt is megírjuk!