A világbajnok sem tudta megállítani Györgydeákot

Fotók: SINKA-KIRÁLY LEVENTE

Az első országos teqball bajnokság első fordulóját rendezték hétvégén Székelyudvarhelyen. A versenyzők zöme élvezhette a hazai pálya előnyét, mivel a két udvarhelyi klub: a Góbék Teqball Team, és a Siqer SE játékosai nagy számban képviseltették magukat, de rajtuk kívül zilahi, kolozsvári, nagyváradi és székelykeresztúri versenyzők is érkeztek a bajnokságra, amelynek összesített versenye a világbajnoki kvalifikáció is egyben.

A bajnokságon három versenyszámban rendeztek mérkőzéseket, az egyéni és a páros küzdelmek mellett vegyes párosban is győztest hirdettek.

A nézők nélkül megrendezett versenyhétvége az egyéni számmal kezdődött. Itt hét csoportba sorsolták be a 27 résztvevőt, közülük a csoportok első és második helyezettjei, illetve a két legjobb csoportharmadik jutott tovább az egyenes kieséses körbe, ahol már egy vereség a torna végét jelenthette. A legjobb négy közé Györgydeák Apor, Lázár Zsolt, Szécsi Barna és Pap Ferenc került, közülük Szécsi és Györgydeák jutott a döntőbe. Szécsi a reims-i világbajnokság győztese, és a világranglista harmadik helyezettje, míg Györgydeák a tavalyi, budapesti vébé bronzérmese, és világranglista hatodik. Az első szettben Szécsi volt ugyan a jobb, a második és a harmadik szettet Györgydeák húzta be, ezzel meg is nyerve az egyéni versenyt. Lázár Zsolt a harmadik helyen végzett.

A második napon a párosok versenyei következtek. A férfi párosban a legjobb nyolc jutott az egyenes kieséses szakaszba, ahol a Góbék Teqball Team két párosának jött ki legjobban a lépés, miután Kovács Tamás és Lázár Zsolt búcsúztatta a másik udvarhelyi klub, a Siqer SE duóját: Szécsi Barnát és Koffol Gábort, akik nyerve a bronzmeccset, végül a harmadik helyet csípték meg.

Kovácsnak és Lázárnak a döntőben Ilyés Szabolccsal és Györgydák Aporral kellett megmérkőzniük, így az utolsó két világbajnokság duója játszott a döntőben csak most ellenfélként, Reimsben és Budapesten Lázár Ilyéssel párban állt asztalhoz. A döntőben egy szettet az egyik csapat, egyet a másik húzott be és végül egy maratoni utolsó szettben Györgydeák és Ilyés bizonyult jobbnak.

A forduló legnagyobb meglepetése vegyespárosban történt, ugyanis Lázár Zsolt és Mitri Rita, a budapesti világbajnokság negyedik helyezett párosa a csoportküzdelmek után rögtön, a negyeddöntőben kiesett, Tamás Elődtől és Dakó Katalintól egy háromjátszmás mérkőzésen kaptak ki. Tamás és Dakó ezután sem álltak le, Ilyés Szabolcsot és Orbán Arankát is búcsúztatták az elődöntőben. A másik elődöntőben Geréd Erikával, a Vasas Femina válogatott labdarúgójával Györgydeák Apor Szécsi Barnát és Krall Tímeát győzte le, majd a döntőben két szettben sikerült felülmúlniuk Tamást és Dakót. Szécsi és Krall a harmadik helyet szerezték meg.

A bajnokság első fordulójának abszolút győztese így Györgydeák Apor lett, aki mindhárom versenyszámban, vagy egyedül, vagy másodmagával hozta el az aranyat.

A bajnokság további három fordulóból áll majd, a következőt Kolozsváron, a harmadikat Marosvásárhelyen rendezik meg, a negyedik forduló helyszíne egyelőre ismeretlen.