Kórházbotrány: kiadta a vádakat a DNA (frissítve)

A kórház udvarán csendőrautó parkolt, az egyenruhások orvosi kísérettel jártak fel-alá a déli órákban, de már kora reggel óta ott voltak.

Párhuzamosan három megyében, huszonkét helyszínen zajlik házkutatás gyanús beszerzések miatt, köztük van a székelyudvarhelyi városi kórház is – közölte csütörtök reggel a Hotnews hírportál.

Brassó, Hargita és Iași megyei magán- és jogi személyeknél, köztük négy közintézménynél merült fel a korrupció gyanúja bizonyos anyag- és eszközbeszerzések kapcsán, amelyeket 2019 decembere óta hajtottak végre.

Az udvarhelyi kórházon kívül még a brassói fertőző kórházat és a neuropszichiátriai kórházat, illetve a brassói rendőrség különleges bevetési részlegét említették a gyanúsítottak közül, igazságügyi forrásokra hivatkozva. A csütörtöki bevetésen a DNA és a csendőrség alakulatai vesznek részt, a román sajtó szerint összességében többszázezer eurós kárról lehet szó.

Frissítés 12 óra 10 perckor

A kórház vezetőtanácsának tagjaként Zakariás Zoltán parlamenti képviselőjelölt elmondta: nem volt semmilyen rálátásuk a közbeszerzésekre, mert nem kaptak semmilyen tájékoztatást a kórház vezetőségétől, pedig ő maga is kért még tavasszal, amikor voltak üléseik. Az utolsó ülésük május 19-én volt, de akkor sem tudták a napirendet végigtárgyalni, mert nem kapták meg rendesen az „anyagot”, mondta, azóta pedig a járványhelyzetre hivatkozva nem hívták össze, és inkább a válságstáb keretében tartotta az önkormányzat a kórházzal a kapcsolatot. A vezetőtanácsnak szerinte egyébként is puha a hatásköre, csak láttamozni, véleményezni, ajánlani tud, így a kórház beszerzéseibe akkor sem lett volna különösebb beleszólásuk, ha többet tudtak volna róluk.

Frissítés 12 óra 50 perckor

Sem Lukács Antal kórházigazgatót, sem Gálfi Árpád polgármestert nem tudtuk egyelőre elérni, a városháza szóvivője sem tudott többet, mint, ami a sajtóban megjelent az ügyről.

A csendőrség Hargita megyei szóvivője nem nyilatkozhatott, mert hatáskörén kívül esik az ügy, a DNA szóvivői irodájától pedig azt a választ kaptuk, hogy újabb közleményt adnak ki, amint nyilvánosságra hozható fejlemények lesznek, addig nem mondhatnak többet, mint amit korábban közöltek a honlapjukon.

Frissítés 13 óra 30 perckor

A PRO TV tudósítása szerint a csíkszeredai kórháznál és annak igazgatójánál is házkutatást végeztek, de ezt Kiss Edit szóvivő cáfolta. A félreértést vélhetően az okozhatta, hogy az udvarhelyi kórházmenedzser lakhelye a megyeszékhelyen van, értesülésünk szerint nála jártak a hatóságok, talán ezért sem tudtuk még elérni telefonon.

Frissítés 15 óra 35 perckor

Dr. Lőrinczi Csaba orvosigazgató megerősítette, hogy házkutatás folyik a székelyudvarhelyi kórháznál, „ma reggel ezzel a paranccsal jöttek”, viszont többet nem nyilatkozhat, amíg tart a nyomozás.

Közben sikerült Gálfi Árpád polgármesterrel és Venczel Attila főjegyzővel is beszélnünk, akik lényegében ugyanazon az állásponton voltak, mint Zakariás: a kórház intézménye hiába tartozik a városhoz, különálló jogi személyiségnek számít, pénzügyi autonómiája van az egészségügyi törvény értelmében. A gazdasági kontrollt tehát a kórháznál ugyanúgy a Számvevőszék végzi, mint bármilyen más közintézménynél, s a kórház vezetőtanácsa csupán véleményezi, láttamozza a pénzügyi jelentéseket, a beszerzési-beruházási terveket. Az továbbra sem világos számunkra, hogy ha már a vezetőtanács elé terjesztik ezeket a dokumentumokat, akkor az miért nem töltheti be a pénzügyi ellenőr szerepét is, de legalább annyi hatásköre van, hogy időnként kiértékeli a kórházmenedzsment munkáját, amin a vezetőtisztségek betöltése múlik. Utóbbira még az év végéig sor kerülhet, mondta Gálfi.

Venczel arra külön kitért, hogy a váratlan járványhelyzet miatt a közbeszerzések is másképp folyhattak le, kivételes helyzetekben közvetlenül vásárolhattak, a vezetőtanácsnak ezért sem lehetett mindenre rálátása. Bár az épület és a telek a városé, a kórház elsődleges bevételei a minisztériumtól, az egészségügyi pénztártól származnak, az önkormányzattól idén igényelt pénz elköltéséről még nem voltak kötelesek beszámolni, ugyanis a költségvetési évnek nincs vége.

A polgármesternek és a főjegyzőnek sem volt elképzelése, hogy konkrétan mit kereshetnek a DNA ügyészei, ezen információ hiányában pedig nem akartak találgatni.

Frissítés 17 óra 30 perckor

Korábbi ígéretének megfelelően kiadta újabb közleményét a DNA, amelyből több részlet is kiderült a Hargita és a Brassó megyei razziákról és a kivizsgált ügyekről.

A DNA brassói ügyészei több köztisztviselőt különféle korrupciós bűncselekményekkel gyanúsítanak, mint például azzal, hogy kenőpénzt kértek és/vagy kaptak, üzérkedtek a befolyásukkal, befolyást vásároltak, hivatali visszaélést követtek el annak érdekében, hogy hasznot húzzanak belőle.

A közlemény szerint a fent említett brassói és Hargita megyei kórházak vezetői nem tisztességesen köthettek szerződéseket, ezáltal túlárazva szerezhettek be egészségügyi felszereléseket és termékeket, amelyek egy része ráadásul nem is felelt meg az előírásoknak vagy nem is voltak szükségesek. A kórházak vezetőségét azzal is gyanúsítják, hogy közbeszerzéseket csak a papírforma kedvéért bonyolították le, cserébe pedig a befolyásukkal visszaélő személyek pénzt kaptak volna a nyertes cégtől.

Az általuk okozott kárt 1.669.234 lejre becsülték fel, a gyanúsított cég által nyújtott/ígért összegek pedig egyenként 5.000 és 89.000 euró között váltakoztak.