A város „legnagyobb” tudósa is bekerült az udvarhelyi értéktárba

Emlékeztek még az Értéktárra? Kicsivel több, mint két éve írtunk róla utoljára, amikor – többek között – a Gimi, az udvarhelyi kézilabda és Bányai János életműve is bekerültek az udvarhelyi kincsesládába.

Soó Rezső (Székelyudvarhely, 1903. augusztus 1. – Budapest, 1980. február 10.) kétszeres Kossuth-díjas magyar botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja volt, aki saját fejlődéstörténeti rendszert alkotott, ezt az 1980-as évekig használták a felsőoktatásban.

A Székely játékokat a kitalálójuk, Ágoston György nyújtotta be, gyártója a Gyopár Kft., amely székely társasjátékok készítésével és értékesítésével foglalkozik. A leírás szerint a társasjátékok betekintést nyújtanak a székely nép hagyományaiba, mindennapi tevékenységeibe.

Azóta a Székelyudvarhelyi Értéktár Bizottság több jelölést is pozitívan bírált el, 2021. március elsejei közleményükben arról számoltak be, hogy a következőket vették fel a listára: a Szejkefürdő építészeti és tárgyi öröksége, a székelyudvarhelyi villanytelep, Tompa László munkássága és emlékszobája, a székelyudvarhelyi Haberstumpf-villa, Dr. Berei Soó Rezső (“Székelyudvarhely legnagyobb tudósa” címen), a Kováts fényképészet, a Jézus szíve kápolna, a Székely játékok.

Ezzel a székelyudvarhelyi értéktárba felvettek száma 25-re emelkedett, közölte a Civil Kurázsi Egyesület, amely a – félkövér betűkkel – kiemelt négyet az Udvarhelyszéki Értéktárba is javasolja, a Jézus szíve kápolna kivételével az Erdélyi Értéktárba is. Egyébként az utóbbit is fogják javasolni, csak voltak még apró hiányosságok a pályázati dokumentációban, tisztázta kérdésünkre Nagy Pál elnök (igen, a színházigazgató) az egyesület nevében.

Két évvel ezelőtt a parajdi sóbánya és a sószoros került be általuk az Erdélyi Értéktárba, azóta “semmi újról” nem tudnak a Civil Kurázsinál, akiktől azt is megtudtuk, hogy készülőben van Csanády György életéről is az adatlap, aminek szerintük a helye szintén ott kellene legyen az Erdélyi Értéktárban.

Kifejezetten a székelyudvarhelyi értéktár népszerűsítése céljából a Bizottság egy promóciós film készítésére és az értékeket bemutató tablók kiállítására készül 2021-ben, áll még a közleményben, és továbbra is várják a javaslatokat a civilkurazsiegyesulet@gmail.com emailcímre, az űrlapot tőlük lehet igényelni.

A teljes székelyudvarhelyi lista

  1. Budvár-Csicser tanösvény
  2. Haáz Rezső Múzeum
  3. Tomcsa Sándor Színház
  4. Bányai János életműve
  5. Székelyudvarhelyi Shotokan karate
  6. Varga mézes
  7. Ferenczy-féle bárányflekken
  8. Székelyudvarhelyi ferences templom és kolostor
  9. Udvarhelyi Fiatal Fórum
  10. Balázs Ferenc vegyeskar
  11. Székely Dalegylet
  12. A székelyudvarhelyi kézilabda
  13. Szejke fesztivál
  14. Udvarhely körüli túraösvény
  15. Tamási Áron Gimnázium
  16. Vasszékely szobor
  17. Jézus-kápolna
  18. A Szejkefürdő építészeti és tárgyi öröksége
  19. Tompa László munkássága és emlékszobája
  20. A székelyudvarhelyi Haberstumpf-villa
  21. A székelyudvarhelyi villanytelep
  22. Dr. Berei Soó Rezső
  23. Nyírfavíz és virics
  24. Kováts fényképészet
  25. Székely játékok
A kiemelt képet a szerző készítette.