A város ezen tanintézményeiben lesz jelenléti oktatás

Hétfőtől, november 8-ától véget ér a kéthetes vakáció, és jelenléti oktatás lesz az ország azon tanintézményeiben (ide értve az óvodákat, iskolákat és magán tanintézeteket), ahol a személyzet átoltottsága legalább 60% felett van – jelentette be pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A jelenlegi helyzet szerint az ország iskoláinak és óvodáinak 54%-a esetében (441 iskola és óvoda) van 60% felett a tanintézetek személyzetének átoltottsága, ami azt jelenti, hogy megközelítőleg 1,8 millió óvodás és iskoláskorú gyerek folytathatja hétfőtől jelenléti oktatással a tanévet. Az oltási arány a középiskoláknál a legmagasabb, ezt követik az óvodák, majd az általános iskolák.

A személyzeti vagy infrastrukturális gondokkal küszködő tanintézetek ugyanakkor továbbra is kérhetik, hogy az oktatás az átoltottsági aránytól függetlenül online formában történjen, tette hozzá az oktatási miniszter.

Mi a helyzet itthon?

A Hargita megyei tanfelügyelőség által összesített, a székelyudvarhelyi tanintézetek személyzetének átoltottsági adatait tartalmazó lista szerint a város óvodái közül csupán kettőben, a Villanytelepi és Zsibongó Napköziotthonokban van legalább 60%-os átoltottsági arány, így csak esetükben lesz fizikai jelenlétű óvodai oktatás.

Az iskolák esetében jobb az átoltottsági arány, mint az óvodáknál: a város tizenkét iskolájából csupán kettő esetében nem lesz fizikai jelenlétű oktatás hétfőtől: a Tompa László Általános Iskola és a Palló Imre Művészeti Líceum diákjai nem térhetnek vissza az iskolapadba. Előbbi esetében ugyanis 56,1, míg utóbbi iskola esetében 56,88%-os a személyzet átoltottsága.

Jelenléti oktatás lesz tehát a Tamási Áron Gimnáziumban, ahol a legmagasabb a százalék, 83,33, a Bányai János Szakközépiskolában (75,38%), a Móra Ferenc Általános Iskolában (76,6%), az Orbán Balázs Általános Iskolában (66,67%), a Bethlen Gábor Általános Iskolában (76%), a Kós Károly Szakközépiskolában (64%), a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban (70,42%), az Eötvös József Szakközépiskolában (62,5%), a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban  (61,4%) és a Marin Preda Líceumban (68,89%).

A megye összes tanintézetének átoltottsági adatai – a megyei tanfelügyelőség összesítése szerint – itt tekinthetők meg. Egyébként Hargita megye 139 tanintézményéből (óvodák és iskolák) csak 46 esetében térhetnek vissza jelenléti oktatásba a diákok.