A vállalkozás bonyolultabb annál, mint hogy eladod a terméked

Az elmúlt évek gazdasági-társadalmi változásai újra bebizonyították, hogy sikeres vállalkozói rétegre van szükség úgy Székelyudvarhelyen, mint az egész Székelyföldön.

Ez nemcsak a térség gazdasági, hanem oktatási, sport, kulturális, vallási és egészségügyi fejlődésében is meghatározó tud lenni. A kilencvenes években indult vállalkozói közösségnek újra és újra meg kell újulnia. Új piaci kihívásokra új gondolkodású fiatal vállalkozók tudnak sikeresen válaszolni. Lassan egyértelművé válik, hogy oktatási intézményeinknek nemcsak alkalmazottakat kell képezniük, hanem újabb és újabb vállalkozói generációk képzésében kell feladatot vállalniuk.

A résztvevők mondták:
„A képzés nagyobb rálátást adott, segített eldönteni, milyen cégformát érdemes indítanom.”
„Új gyakorlati látásmód kialakításában volt segítségemre.”
„Rájöttem, hogy a vállakozás bonyolultabb annál, mint hogy eladom a termékemet.”
„A képzés sokat segített az általam tervezett vállalkozás üzleti modelljének felépítéséhez.”

A székelyudvarhelyi Magok Egyesület szervezésében, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ szakemberei részvételével zajlott folyó év szeptember-december között egy akkreditált vállalkozásfejlesztő tanfolyam, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város támogatásával. A képzés elsősorban azon székelyudvarhelyi fiataloknak szólt, akik a közeljövőben terveznek kis- és középvállalatot vagy egyéni vállalkozást indítani. A résztvevők különféle végzettséggel rendelkeztek, teljesen különböző területekről.

Voltak, akik bizonyos szintű gazdasági ismeretek birtokában, míg mások teljesen „zöldfülűként” vágtak bele. Vannak, akik az alapszakmájuknak megfelelő szolgáltatást szeretnék kisvállalkozóként a helyi közösség javára kamatoztani, míg mások közepes vállalkozást terveznek indítani szolgáltatások, kiskereskedelem vagy éppen a termelés területén.

A képzés során a résztvevők megismerkedhettek a vállalkozói lét alapfogalmaival és készségeivel. Betekintést nyertek és gyakorlatban is próbálták alkalmazni a piackutatás, marketingtevékenység, menedzsment, humárerőforrás-menedzsment, a vállalati pénzügy és adózás, illetve a vállalati jog alapjait. Természetesen, aki élesben is alkalmazni szeretné ezt a tudást, jelentős tapasztalatra lesz szüksége és a választott iparág szerint további intenzív tanulásra. De a résztvevők véleménye, hogy most már tisztábban látják, hogy mit kell tenniük lépésről lépésre.

A tapasztalatunk, hogy több fiatal megerősödött szándékában, hogy a következő egy-két évben elindítsa rég tervezett cégét vagy egyéni vállalkozását. De voltak, akiknél a marketing vagy épp a pénzügyi tervezés gyakorlásánál tudatosult, hogy még milyen buktatói lehetnek a vállalkozási ötletüknek és mire kell felkészülniük, mielőtt nekifognának.

A vállalkozás szakmai színvonalát a SZÉK egyetemi oktatói biztosították, így a vállalatalapítási formaságokra, vállalkozási alapokra Haider Csaba készítette fel a résztvevőket. A képzésben még fontos részt vállalt Szilágyi István, aki a vállalati pénzügy, adózás és könyvelési alapokat fogta át, valamint Sorbán Ildikó, aki a vállalkozói informatika részleteire világított rá. Szakács-Paál István, a partnerintézmény Hargita Business Center képviseletében a vállalati innovációt és a startupkultúrát népszerűsítette a hallgatók körében. Dr. Székely Szilárd a marketing, a menedzsment és a humán erőforrás alapjaiba nyújtott gyakorlati betekintést.

A tanfolyam elméleti és gyakorlati vizsgával zárul, amelynek része egy komplex üzleti terv – ennek segítségével elsősorban önmagukat kell meggyőzzék a projektjük lehetséges sikeréről, valamint a szakértői vizsgabizottságot, illetve esetenként a beruházókat vagy más partnereket. A sikeresen vizsgázók a romániai munkaügyi szervek által akkreditált oklevelet kapnak.

A nagy érdeklődés és a képzés sikere megerősítette a szervezőcsapatban a gondolatot, hogy az elkövetkező évben újabb hasonló képzéseket indítson.

Részt venne a következő Vállalkozásfejlesztő képzésen? Itt tud jelentkezni.