A tűzvédelmi engedélyeket ellenőrzik

A polgárok biztonságának növelése érdekében, a téli ünnepek alatt végrehajtott akciók folytatásaként, a hatóságok a január 2. és 14. közötti időszakban 6 előre be nem jelentett ellenőrzést hajtottak végre a kereskedelmi, turisztikai és vendéglátó egységeknél – számol be közleményében az „Oltul” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége.

Az ellenőrzések során 49 tűzvédelmi szabálytalanságot találtak, amelyeket 18 figyelmeztetéssel és 8 bírsággal szankcionáltak, összesen 87.000 lej értékben. Egy egység működési engedélyét be is vonták addig, míg az meg nem szerzi a tűzvédelmi engedélyt, írják.

A közleményből kiderül, hogy a fő cél az volt, hogy ellenőrizzék, be vannak-e tartva a maximális létszámra vonatkozó előírások, megközelíthetőek-e a menekülési útvonalak és megfelelően fel vannak-e szerelve tűzvédelmi berendezésekkel az épületek. Hozzáteszik, az ellenőrzéseket folytatni fogják. 

Január első felében az előző év azonos időszakához képest megnőtt a tűzvédelmi és polgárivédelmi engedélyek és felhatalmazások kiadására vonatkozó kérelmek száma, áll a közleményben. Ezúttal is emlékeztetnek mindenkit, hogy január 1-től egyszerűsítették az engedélyeztetési folyamatot, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség elektronikusan kapja meg a dokumentációt, és ugyanebben a formában válaszol a kérelmezőknek.

Végezetül kiemelik, hogy a tűzvédelmi engedély nélküli működés törvénysértésnek minősül, és a felelősség kizárólag az érintett épületek tulajdonosait terheli.

A kiemelt kép illusztráció.