A tini hegedűművészt, Marley Ericksont is hallhatjuk az idei kamarazene fesztiválon

Marley Erickson, fotó: southwhidbeyrecord.com

November 8-án, hétfőn elkezdődik a tizenkilencedik Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivál a G. Egyesület és a The Tiberius Fesztivál Egyesület szervezésében. Az öt napig tartó koncertek a városháza Szent István termében lesznek, hétfőtől péntekig minden nap 18 órától kezdődiknek.

Előzetes regisztráció nem szükséges a részvételhez, ugyanakkor a terem kapacitásának 30 százaléka telhet meg, ezért 40-45 embert tudnak beengedni a koncertekre – mondta el kérdésünkre Bihari Lóránt főszervező, ahogy azt is, hogy a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, ezért ajánlja az érdeklődőknek, hogy időben érkezzenek. A belépéshez zöld igazolvány szükséges a 12 éven felülieknek, és a koncert ideje alatt szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni. Azok, akik nem tudnak élőben részt venni az eseményen a fesztivál Facebook-oldalán hallgathatják meg élőben a koncerteket.

A fellépők között olyanokat találunk, mint a 2020-as athéni Muse elnevezésű nemzetközi verseny győztese, az amerikai tinédzser hegedűművész Marley Erickson, az amszterdami konzervatórium zongoraművésze, a holland Frank van den Laart, vagy a szintén Hollandiából érkező Aristos vonósnégyes.

A fesztivál részletes programja:

November 8-án, hétfőn Marley Erickson (hegedű), Tomasz Máté (gordonka) és Székely Attila (zongora) előadásában hallhatjuk Franz Schubert Arpeggione című művét, Johannes Brahms d-moll hegedű-szonátját és Ludwig van Beethoven Ghost trióját.

November 9-én, kedden Frank van de Laartól (zongora), Molnár Tibortól (hegedű) és Kostyák Elődtől (gordonka) hallhatjuk Beethoven Tavasz szonátáját és á-dúr gordonka-szonátáját, illetve Antonin Dvorak Dumky trióját.

November 10-én, szerdán Anton Arensky és Dmitri Shostakovich 1-es számú trióit D’arta zongorástrió adja elő, míg csütörtökön a hollandoké a színpad: Marnix Verberne (brácsa) és az Aristos vonósnégyes Wolfgang Amadeus Mozart g-moll kétbrácsás kvintettjével és Beethoven á-moll vonósnégyesével lép színpadra.

A zárónapon, pénteken az ukrán-román vegyes vonósnégyese, a Resono collective zenél, illetve a romániai Intono vonósnégyes. Mozart Disszonanciák című vonósnégyese, Maurice Ravel vonósnégyese, és Felix Mendelssohn oktettje lesz terítéken.