A tét: a város összes pénze

Archív felvétel.

A szokásosnál egy héttel korábban, február 20-ára, csütörtökre hívta össze Gálfi Árpád polgármester a helyi tanács rendes havi ülését. Ennek oka nem más, mint a költségvetés-tervezetre vonatkozó törvényes határidő betartása.

A 32 pontos napirend kétségkívül legfontosabb pontja a város költségvetésének elfogadása, amelyet nemrég interaktív módon tett közzé a polgármesteri hivatal, megadva a lehetőséget, hogy a civil szféra is hozzászóljon a témához.

A napirend további jelentős hányadát az adókedvezmények képezik. Szám szerint 11 pontban olyan ingatlanok adómentesítését terjesztették elő, amelyek közhasznú egyesületeknek, intézményeknek biztosítanak helyet. Ezeken kívül minden műemlék- vagy múzeumi jellegű épületre is adómentesség járna, ha elfogadják az erre vonatkozó határozatot. A hibrid gépjárművekkel rendelkező magán- és jogi személyeknek idén is 95%-os adókedvezményt javasolnak.

Más ingatlanügyek is kerülnek a tanács asztalára: rendeznék két terület jogi helyzetét, amelyeket a kommunista román állam kisajátított, az egyik egy magánépülethez tartozó telek, amelyet a tulajdonosok kérésére az állam tulajdonából áthelyeznének magántulajdonba, a másik pedig a város magánvagyonába kerülne át. Úthálózat bővítése céljából köztulajdonná minősítenének több telket a Csalóka és a Szászok tábora zónában, valamint az Orbán Balázs utcában is jogi lépésekre van szükség, hogy helyet csináljanak a tervezett nyugdíjas központnak.

A polgármesteri hivatal a tanács jóváhagyását kéri három alárendelt közintézmény (Művelődési Ház, Tomcsa Sándor Színház, Városi Könyvtár) menedzsmenti tervéhez is, ugyanakkor kéri, hogy szüntessék meg a helyi tanács alintézményét, az egyszemélyes kancelláriát, miután a funkciót betöltő hivatalnok felmondott.

A város erdejéből származó fa kiindulási árát is tanácshatározattal kell megerősíteni, akárcsak a Bethlen Gábor iskola sporttermét érintő költségeket. Az egyházak, a közhasznú civil szervezetek és a sporttevékenységeket szervezők által megpályázható összegekről is testületi döntést vár a hivatal. Éves tervet fogadnának el a szociális tevékenységek fejlesztéséről, a szociális juttatások megállapításáról, illetve módosulnak az ifjúsági és szociális lakásokra vonatkozó szabályok, szerződések is.

A különféléknél a Számvevőszék 2015. évi jelentését és döntését mutatják be.

A nyilvános tanácsülés csütörtökön reggel 9 órakor kezdődik az Orbán Balázs teremben.