A Telex szerint Transindexből is van másik

Nem búcsúzik, csak átalakul a Transindex azok után, hogy február 15-én felmondott a teljes szerkesztőség, a lap jövőjének bizonytalanságára és a politikai nyomásra hivatkozva. Ami egy napja még összeesküvés-elméletnek tűnhetett, miszerint a Telex mintájára érkezik a Transtelex is, február 16-ára bebizonyosodott.

A Transtelex esetleges létrejöttéről először a media1.hu hírportál szerkesztője, Szalay Dániel írt, cikkében kifejtve azt is, hogy a távozó transindexesek közül csupán Kulcsár Árpád az, aki a Transindex volt stábjából nem csatlakozik a Telex erdélyi projektjéhez, hanem az Azonnalinál folytatja.

Ugyancsak a media1.hu cikkében volt olvasható az is, hogy a transtelex.ro és a transtelex.hu domain címeket még novemberben regisztrálta egy jogi személy, pontosabban november 3-án. Ez leellenőrizhető a romániai domainek adatbázisában, és azt is megmagyarázza, hogyan lehet, hogy a Telex egyik főszerkesztője, Dull Szabolcs a Transindex újságíróinak felmondása után egy nappal máris videóban áll ki a Transindex újságírói mellett, és jelenti be a számukra készített támogatási oldalt.

A Telex az indulása óta szoros kapcsolatot ápol a Transindexszel. Több nemzetközi pályázatot nyertünk együtt, és több olyan cikket is olvashattak, amelyet közösen írtak a telexesek és transindexesek, és amelyre méltán büszkék vagyunk. Már tavaly év végén jelezték az olvasóknak és nekünk is, hogy bajban vannak, veszélyben a működésük, és segítség nélkül aligha tudják folytatni” – fogalmazott Dull a cikkben, mely a videót is tartalmazza.

A Telex a volt Index-szerkesztőség által alapított hírportál, amelyet azután hoztak létre, hogy főszerkesztőjüket, Dull Szabolcsot kirúgták állásából, és nem sokkal később a szerkesztőségi tagok nagyja is otthagyta a lapot. Akkor olvasóik támogatását kérve sikerült átvészelniük a váltást, és ebben segítenének most a Transindex csapatának is, a videóüzenet szerint is sorsközösséget vállalva velük.

Az együttműködésükről többet is szerettünk volna kérdezni a Telexet, de még nem válaszoltak, így a videóból egyelőre annyit tudhattunk meg a vízióról, hogy: „szükség van szabad sajtóra Erdélyben, (…) hogy kell egy lap erdélyiektől, erdélyieknek, de nem csak Erdélyről, (…) és az erdélyi magyar nyilvánosság megkerülhetetlen része legyen”.