A szuperanyuk felrázzák a közösséget

A szerző felvételei

Mielőtt találkoztam volna Gál Zsókával és Ráduly Krisztinával, telefonon csak szuperanyunak hívtuk egymást. Mert minden anya szuper anya. Zsóka szerint aki képes beismerni a hibáit, és tökéletlenségeit, és változtatni, fejlődni próbál, az a legszuperebb.

Idén áprilisban született meg a Szuperanyuk klubja, amely igyekszik összefogni, felrázni Bögöz községet, közben tanulni, fejlődni, szórakozni hívja a környék anyukáit.

Az erős szervező magban szinte minden falunak van egy képviselője, ennek a csapatnak tagjai Zsóka és Krisztina is. A zárt csoportjukhoz eddig 150 anyuka csatlakozott, reményeik szerint innen majd egyre többen bekapcsolódnak a szervezkedésbe is. Egyelőre nem túl aktívak azok az anyukák, akik a csoporthoz csatlakoztak, nagy részük csak csendes megfigyelő. Ennek talán az az oka, hogy falun még mindig adnak a „szomszéd szavára”, vagyis attól tartanak, hogy ha részt vesznek, a nevüket vállalva a csoport tevékenységében, megszólja őket valaki. Abban reménykedik Zsóka és Krisztina, hogy előbb utóbb rájönnek, hogy nincs okuk ettől tartani, hiszen mindent a helyi anyukák és a közösség érdekében tesznek.

Az alig másfél hónapja alakult csapat már két sikeres rendezvényt tudhat maga mögött. Az első közös programjukon a gyógynövényekkel ismerkedtek, fűszersót készítettek közösen, Geréb Enikő vezetésével. Enikőt is most ismerték meg az anyukák, eddig nem is tudtak róla, hogy van a faluban valaki, aki ért a gyógynövényekhez. „A községben vannak értékes emberek akiket fel kell fedezni, elbeszélgetni velük, tanulni tőlük” – mondja Zsóka, annak kapcsán, hogy szeretnének hasonló programokat szervezni a jövőben. Várják a jelentkezését olyan anyukáknak, akik úgy érzik, tanítani tudnának valamit. A második program egy csere-bere vásár volt, ahol lehetőséget kaptak a helyi anyukák gyerekruhák árusítására és vásárlására. A helyi polgármesteri hivatal is örömmel fogadta az alakulásuk hírét, és támogatásáról biztosította őket.

Ilyen egy szuper kezdet, de milyen lesz a folytatás?

Sok tervük van a jövőre nézve, lelkesen mesélik, milyen programokat álmodtak meg. Szeretnének egy karaván tábort szervezni, amellyel bejárják a község faluit, hogy mindenhol legyen alkalmuk az édesanyáknak és gyerekeiknek élvezni a programokat. Jelenleg saját kezűleg varrják a bábokat egy bábelőadáshoz, amelyet ők maguk adnak elő a gyerekeiknek.

Próbálnak mindent megoldani sajátkezűleg, a lehető legminimálisabb anyagi ráfordítással, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek az események, „nem a nagy durr a lényeg, hanem hogy hasznos és élvezetes legyen” – vallja Zsóka. Terveik szerint minden hónapban lesz majd legalább egy rendezvény, ahol újra összegyülhetnek.

Krisztina elmeséli, hogy gyerekkorában még sokkal nagyobb közösségi élet volt a faluban, manapság már nagyon széthúznak, eltávolodtak egymástól az emberek. Az utóbbi években már szüreti báljuk sem volt. Ez javarészt annak tudható be, hogy sokan dolgoznak külföldön, vagy elköltöztek, és egyre kevesebb gyerek születik.

Ezen is változtatni szeretnének, remélik, hogy az ők gyerekeik is egy összetartó közösségben nőnek majd fel. Egyelőre még ők is ismerkednek, az első találkozón még mindenki kissé zavarban, de annál nagyobb lelkesedéssel vetette bele magát a szervezkedésbe, a második rendezvényen meg már egy összekovácsolódott vidám csapatként nevetgéltek. Szót ejtünk arról is, milyen egy modern anyuka : Zsóka szerint régen sokkal ösztönösebbek voltak az anyukák, ma már az ösztöneink mellett számtalan hasznos információval szembesülünk nap mint nap, így folyamatosan tanulunk, egyre tudatosabban neveljük a gyerekeinket.

Krisztina például hálás a készen kapott szabásmintákért és ötletekért mint modern anyuka. Így kevesebb idő telik el az ötleteléssel, és jut idő bőven a munkára. Mert lássuk be, a modern anyuka az időhiánnyal küszködik a leginkább. A szuperanyuk szervezkedése is javarészt az online térben működik. Ki szoptatás, ki főzés, takarítás vagy munka közben pötyög állandóan a telefonján, de nem bánják, hiszen hasznos munkát végeznek.