A szokásosnál hosszabb lesz a tavaszi vakáció

Két héttel tovább tart a második félév, június 18-a helyett csak július 2-ától mehetnek nyári vakációra az iskolások, jelentette be kedd este Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A miniszter hozzátette, a nyolcadikosok számára június 11-e helyett június 25-én ér véget a tanév, a tizenkettedikeseknek pedig június 4-e helyett június 18-áig kell iskolába járniuk. A szakmunkásképzősök számára július 9-e helyett július 23-áig tart a második félév.

A módosításra azért volt szükség, mert a járványhelyzet miatt három héttel hosszabb lesz a tavaszi vakáció, magyarázta.

Miért is?

A tanügyminiszter korábban azt nyilatkozta: a járványügyi helyzet súlyosságát figyelembe véve vették számba a tavaszi vakáció meghosszabbítását oly módon, hogy keleti és a nyugati rítusú húsvétot is magába foglalja. A tárcavezető szerint ez azzal az előnnyel is járna, hogy csökkenne a mobilitás áprilisban, amely a legnehezebb időszaknak ígérkezik a pandémia szempontjából.

A módosítások értelmében a három héttel meghosszabbított tavaszi vakáció április 2-a és május 4-e között lenne, a nyolcadik osztályosok képességfelmérője július 5-e és 8-a között, az érettségi vizsga pedig marad a helyén, június 28-a és július elseje között. A tanári versenyvizsgákat és a véglegesítő vizsgát a korábban beütemezett időpontokban tartják meg.