A szenátus menesztené a belügyminisztert

Elfogadta kedden a szenátus a Marcel Vela belügyminiszter ellen a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott egyszerű indítványt, amely A román demokrácia sodródik. Törött vitorlával (románul vela – szerk. megj.) járvány idején címet viselte.

Az indítvány elfogadása mellett 65, ellene 25 szenátor szavazott, öten tartózkodtak. A szavazás titkos volt.

A PSD képviselői azt kérték, hogy a miniszter „tűnjön el” a belügyi tárca éléről, mert a kiadott katonai rendeletekkel „ellentmondásos határozatok hosszú sorát” hozták. Szerintük a Marcel Vela által koordinált struktúrák „nem készítették fel az országot a világjárványra, (…) nem foglalkoztak az orvosi személyzet védelmét szolgáló eszközök beszerzésével, és nem vásároltak időben kellékeket és megfelelő berendezéseket a koronavírustesztek elvégzésére”.

Válaszában Marcel Vela azt mondta, hogy bár korlátozó jellegűek voltak, a koronavírus-járvány idején hozott minden intézkedés „helytálló volt és a lakosság egészségének védelmét szolgálta”. – Ugyanonnan indultunk, mint Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Belgium vagy az Egyesült Királyság, ahol ma tragikus számokat látunk a romániai adatokhoz képest – érvelt.

Agerpres