A székelyudvarhelyi hatodikosok 13,7%-a fogyaszt alkoholt havonta egy-két alkalommal

Fotók: MAGYARI Tímea

A Tourinfo és Szinfo szerdai, közös sajtótájékoztatón számolt be a Szinfo kutatásáról, melyben az általános- és középiskolások alkohol-, energiaital-, cigaretta- és drogfogyasztását, szexuális életét, internethasználatát és az iskolán belüli erőszakot vizsgálták, illetve a Tourinfo megújult, Útközben című turisztikai katalógusáról és A vásártól a plázáig című, diákoknak szánt városbemutató sétájáról is szó volt.

A Szinfo februári, önkéntes és névtelen kérdőíve

többek között rákérdezett a diákok családi hátterére, családtagjai alkohol-, cigaretta- és drogfogyasztási szokásaira, a diákok alkohol-, energiaital-, cigaretta- és drogfogyasztásának, nemi életének, különböző kütyük használatának gyakoriságára, az iskolai erőszak típusainak előfordulására és annak gyakoriságára, illetve az arra adott reakciókra. 

A kérdéssor a 2021-es halálesetek miatt készült, célja az udvarhelyi diákság viszonyulásának feltérképezése a már említett témákhoz.

A felmérés reprezentatív jellegűnek indult, 800-900 diákot akartak bevonni, viszont az iskolaigazgatóknak köszönhetően az intézmények összes tanulója kitölthette a kérdőívet, így végül 2.594-en vállalták, legtöbben tizenegyedikesek. A felkeresett iskolák közül kizárólag a Bethlen Gábor Általános Iskola nem engedélyezte, hogy felmérjék a diákokat. A jelenlegi eredmények részlegesek, csak korcsoport szerint vannak értelmezve, a jövőben viszont összefüggéseket fognak keresni a különböző kérdésekre adott válaszok között, emellett iskola és családi háttér szerint is elemezni fogják. Az iskolákra vonatkozó statisztikákat a későbbiekben továbbítják az iskolaigazgatóknak – mondta el Orbán Melinda, a Szinfo irodavezetője.

Kiemelte, az eredmények alapján már az 5-6. osztályos diákokra is jellemző az alkohol-, cigarettafogyasztás, ám ekkor még az energiaital a legnépszerűbb (a hatodikosok 4,6 százaléka heti egy alkalommal, 2,1 százalékuk heti több alkalommal fogyaszt energiaitalt – szerk. megj.), a kábítószerek később, a középiskolás évek alatt jelennek meg, a legjellemzőbb a marihuána fogyasztása.

Az ötödikesek 2,4 százaléka fogyaszt alkoholos italt havi 1-2 alkalommal, hatodikban ez az arány 13,7 százalék, tizenegyedikben már 65,6. Mindennapi alkoholfogyasztásban a tizedikesek produkálták a legmagasabb arányt 1,5 százalékkal, a tizenkettedikesek 7,3 százaléka pedig azt válaszolta, hogy heti több alkalommal teszi ezt, ebben az ők eredményük a legmagasabb. Energiaitalt a hetedikesek isznak a legtöbben havonta, 29,3 százalékuk, a tizedikesek 5,7 százaléka napi szinten fogyaszt ilyet. Mindennapi kábítószer-fogyasztásban is a tizedik osztály magaslik ki, 1 százalékuk válaszolta azt, hogy minden nap használ ilyesféle szereket, a tizenkettedikesek 4,1 százaléka havonta 1-2 alkalommal. A tizedikesek 4,9 százaléka minden nap szexuális kapcsolatba lép valakivel, ebben a kategóriában is az övéké a legmagasabb arány. Napi rendszerességgel a tizenkettedikesek cigarettáznak a legtöbben, 16,1 százalékuk – mutatják az eredmények, melyek egészét megtalálhatod itt.

A felmérésből arra is következtettek, hogy habár elkezdődött a szexuális életük, a diákok nem tudnak szelektálni az interneten talált, szexuális témájú információk közül, nem megfelelően informáltak.

Az eredmények láttán a Szinfo kötelességének érzi a segítségnyújtást, egy irodát és egy előadótermet tudnának biztosítani, ahol iskoláktól független szakemberek dolgozhatnának. Nem helyettesíteni szeretnék az iskolapszichológusok munkáját, inkább kiegészítenék, megadnák azoknak a fiataloknak is a segítségkérés lehetőségét, akik iskolájukon kívüli szakemberhez fordulnának.

Az Útközben című turisztikai katalógusról és A vásártól a plázáig című, diákoknak szánt városbemutató sétáról Ilyés Emőke és Péter Ildikó, a Tourinfo munkatársai számoltak be.

Az új, Útközben című kiadvány 

célja a megszokott turisztikai katalógusok megújítása, fogyaszthatóbbá tétele, a Turisztikai kalauz lap helyettesítése. Magazinos jellegű, ingyenes, az információk cikkszerűen jelennek meg benne, a képeken van a hangsúly, az összeállítása olyan, hogy az olvasó „amíg átfutja, ne hűljön ki a kávé” – jellemezte új kiadványukat Ilyés Emőke.

Az Útközben megtalálható a vendéglátói vállalkozásokban, az információs pontokon és a Tourinfo irodájában. A katalógusból 5.000 magyar példányt nyomtattak, a jövőben lehet számítani román és angol változatra is, melyből az utóbbi online, a Tourinfo weboldalán lesz elérhető.

A vásártól a plázáig című városismertető sétáról

Péter Ildikó beszélt. A sétán – melyen igyekeztek a diákokat megismertetni a város történelmével – 6 iskolából vettek részt, összesen 430-an.

A városközpont történelmére fektették a legnagyobb hangsúlyt, illetve a 17-18. századi diákéletről is beszéltek. Meglátogatták a Szent István termet, bevitték őket a város történelmileg jelentős iskoláiba – ilyen például a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium –, az épületeket „a gyerekek szájtátva nézték”.