Chris Worman: A szabályokat meg kell szegnünk a jövőnk érdekében

Fotó: SZÁSZ Zsuzsi

„Lélekben transzilván, ott is leginkább udvarhelyi”, ezekkel a jelzőkkel konferálja Chris Wormant  színpadra Szűcs-Olcsváry Gellért. Jelenleg a TechSoup alelnökeként dolgozó Worman nevét legtöbben az SZKA-hoz kötik, ugyanis ő hozta létre azt, az ország első közösségi alapítványaként. 

Egyszer volt, hol nem volt, 

évekkel ezelőtt egy férfi, ő maga, aki lekéste a buszt Homoródalmáson. Sötét van, talán medve is. Sehol egy kocsi. Már aggódni kezd, amikor érkezik egy Dacia, és felveszi – kezd a mesélésbe Chris. A sofőr megkérdezi, hogy miért megy egy amerikai ebben az órában Udvarhelyre, ő pedig elmagyarázza, hogy embereket hoznak össze, hogy segítsenek. A „bácsi” azt mondja, nem fog működni, itt nem segítenek az emberek. „Te is megálltál az éjszaka közepén, és felvettél minket”, replikázik neki Chris. 

Breaking the rules – ezzel a szlogennel indult el szeptember 11-én az első TEDx esemény Udvarhelyen. Négy óra alatt 13 előadó állt színpadra, és igazította saját történetét valahogy a szabályokhoz, azok megszegéséhez, megkerüléséhez.

A következő napokban ezeket az előadásokat foglaljuk össze nektek. Ha arra lennél kíváncsi, ki az a csíki, aki szerint ismét van miért irigykedni az udvarhelyiekre, kattints ide!

Az első történet után ugrunk egyet az időben, most azt képzeld el, hogy Worman játszóterek felújítását szervezi, egy újságíró megkeresi, hogy beszéljen vele a tervben lévő kalákáról, és azzal riogatja, hogy nem fog menni senki. Amikor ajtóról ajtóra járnak embereket toborozni, akkor sem hiszi senki, hogy a szomszédja is hajlandó lenne segíteni. Végül körülbelül száz ember gyűl össze, akik kezdetben szó nélkül festegetnek egymás mellett, akár az idegenek, aztán egy idő után mégiscsak elkezdenek beszélgetni egymással, és közösség épül.

„Krízishelyzetben megváltozik a viselkedésmódunk”

– amikor a Nyikó kiöntött, az emberek nem várták meg, hogy a kormány segítsen, már azelőtt vitték a segélyt.

Hasonló történt az utóbbi másfél évben is, von párhuzamot a járványhelyzettel. Szerte a világban a közösségek tagjai elkezdtek egymásra figyelni, eszükbe jutott, hogy van egy idős hölgy a szomszédban, vannak gyerekek, akiknek nincs internethozzáférésük. Az emberek összefogtak, hogy megoldják a problémákat: „Olyan emberek lettünk, akik szerettünk volna lenni, akik segítenek a nagymamákon. Háromból egy gyereknek nem volt internethozzáférése, és így házi feladata sem”. Ezeket a feladatokat meg kellett oldani, ha segít az állam, ha nem.

Ki kell próbálni, csendesedjünk el!

Bátorság kell hozzá, hogy valaki több napra elvonuljon a csendbe, több napig ne beszéljen senkivel, ne használjon telefont, ne hallgasson zenét, ha valaki mégis merész, és belevág, ki mer lépni az élet zajából, csodálatos dolgok tudnak születni, vallja Darvas Piroska segítőnővér a TEDx-en.

Ő például nem akar visszamenni

a régi, normális életbe, mert sok embernek nem volt az jó.

„Ha nem figyelünk, ha nem beszélünk ezekről a dolgokról, akkor ugyanazokká válunk, akik a pandémia előtt voltunk. Ha elmúlik a veszély, akkor megint normális lesz minden. Emlékezni fogunk a szükséget szenvedő nagymamára? Nem. Emlékezni fogunk a gyerekekre? Nem. Pedig továbbra is ugyanúgy léteznek, éheznek, de elfelejtjük ezt a fajta a figyelmességet, amit magunkévá tettük, visszalépünk” – figyelmeztet.

Ez egy olyan egyedülálló pillanat az emberiség történelemben, amikor lehetőségünk van arra, hogy leüljünk, és megbeszéljük, hogy a közös értékrendünk alapján mely szabályokat szeretnénk megtartani, és melyeket kell megszegnünk egy jobb jövő érdekében.

A világunk, az életünk nem lesz könnyebb. Változik a klíma, a demográfia, demokráciák esnek szét és nyakunkon a technológiai forradalom, amikor a robotok egy nap átveszik a munkát.

Ezért gondolkodni, beszélni kell az értékeinkről, tenni kell értük, intézményesíteni kell és kipróbálni élesben ezeket a gyakorlatba ültetett értékeket, majd megtanítani ezt a fajta szemléletmódot a gyermekeinknek is. Csak beszélni nem elég.

Különben is, csak néhány olyan szabály van, ami Udvarhelyen örökké érvényes lesz, mutat a kivetítőn látható feliratra. Mégpedig az, hogy a medve nem játék.