A svéd Loreen nyerte meg az idei Eurovíziót

Forrás: Eurovision Song Contest Facebook-oldala.

A svéd Loreen nyerte meg az idei Eurovíziót, ezzel történelmet írva, mivel ő az első nő, aki kétszer is megnyerte az európai dalfesztivált. 

Az énekesnő legutóbb 2012-ben zsebelte be az elismerést Euphoria című dalával. Az idei győztes dal, ami a második diadalhoz segítette Loreent, a Tattoo címet viseli. Az 1980-as években, az ír Johnny Logannek sikerült még két Euróvíziót megnyerni. 

A győzelemnek köszönhetően Svédország lesz a jövő évi házigazda, ami az Abba (Waterloo) 1974-es győzelmének 50. évfordulója esik. 

Az idén a döntő helyszíne az angliai Liverpool volt, mivel a tavalyi első helyezett Ukrajna, a területén zajló orosz invázió miatt nem tölthette be a házigazda szerepét, ezért a második helyezett, Anglia vette át a stafétát. A május 13-án, szombaton éjszaka lezáruló megmérettetésnek a Liverpool Aréna adott otthont, a közönség 11 ezer főt számlált. 

A dobogó alsóbb lépcsőfokaira a finn Käärijä állt fel Cha Cha Cha Cha című dalával és az izraeli Noa Kirel az Unicornnal. A negyedik helyen az olasz Marco Mengoni végzett Due vite című dalával, az ötödikként pedig a norvég Alessandra Mele végzett Queen of Kings című nótájával. Az idei Dalfesztivál a 67. volt a verseny történetében, és összesen 37 résztvevőt számlált, köztük a romániai Theodor Andreit is, aki D.G.T. (Off and On) című dalával nevezett.

euronews.
Kiemelt kép: Loreen hivatalos Facebook-oldala.