A Stoica testvérpár szólózik a moziban

Andreea Stoica és Răzvan Stoica 

Vonószenekari hangversenyre vár a Székelyföld Filharmónia november 20-án, vasárnap 18 órától a Stúdió Moziba.

A koncertmester Engel Lajos-Lehel lesz, Andreea Stoica zongorán, Răzvan Stoica hegedűn szólózik, írják a filharmónia közleményében.

Hozzáteszik, a bérlettel nem rendelkező érdeklődők elővételben a Művelődési Ház pénztáránál és a koncert napján 17 órától a helyszínen válthatnak jegyet.

Răzvan Stoica korunk egyik legelismertebb fiatal hegedűművésze. Szólistaként világhírű karmesterekkel és zenekarokkal lépett fel. 2013-ban Pozsonyban elnyerte a New Talent-díjat, és a 28 év alatti kategóriában az Európa legjobb hegedűművészének járó díjat. A bukaresti George Enescu Zenelíceumban érettségizett, majd az amszterdami Királyi Konzervatóriumban Ilya Grubert osztályába járt. Emellett Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis és Pinchas Zuckerman mesterkurzusain tökéletesítette tudását. Több mint 24 hazai és nemzetközi díjat nyert rangos versenyeken. 2009-ben a  Strad Prize Verseny (Salzburg, Ausztria) nagydíjának elnyerése után egy 1729-es Stradivari hegedűt ajánlottak fel neki, amelyen ma is játszik. Jelenleg szólistaként lép fel európai zenekarokkal, valamint kamarazenészként Andreea Stoica zongoraművésszel.  2010-ben megalapította a Camerata Stradivarius Zenekart.

Andreea Stoica 1981-ben született Bukarestben. Öt éves korában kezdett zongorázni, hatévesen felvették a bukaresti George Enescu Zeneművészeti Líceumba, 12 éves korában debütált szólistaként a bukaresti Filharmonikus Zenekarral. Számos további hangverseny és koncertkörút következett, majd visszatért tanulni a Bukaresti Zenei Egyetemre, ahol 1999-ben diplomázott, majd tanulmányait az amszterdami Konzervatóriumban folytatta 2006-ig. Számos rangos verseny díjazottja, fellépett Németországban, Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Svájcban, Lengyelországban, Romániában, Izraelben, Görögországban, Bulgáriában és az Egyesült Államokban, számos jelentős koncertteremben. Mesterkurzusokon vet részt Olaszországban, Németországban, Koreában és Hollandiában olyan világhírű zongoraművészek irányításával, mint Maurizio Pollini, Constantine Ionescu Vovu, Andre Previn és sokan mások.