A Sportügynökség veszi át a sportminisztérium tevékenységét

Jóváhagyta a kormány pénteki ülésén az Országos Sportügynökség megszervezéséről és működéséről szóló határozatot – számol be róla az Agerpres hírügynökség.

A sportminisztérium felszámolását követően létrehozott sportügynökség a pénteken elfogadott jogszabály értelmében jogi személyiséggel rendelkező közintézmény, amely a kormány alárendeltségében működik, a miniszterelnök koordinálásával. Az intézmény működését a kormányfőtitkárság költségvetéséből finanszírozzák, szerepe a kormány sporttal kapcsolatos stratégiáinak és politikáinak összehangolása és koordinálása – írják.

A pénteken elfogadott jogszabály értelmében a sportügynökség átveszi a sportminisztérium tevékenységi körét, álláshelyeit, személyzetét és vagyontárgyait, illetve az alárendeltségébe kerülnek a megyei sportigazgatóságok, 48 sportklub, 11 sportkomplexum, az országos edzőképző központ, a sportmúzeum és a Nemzeti Sportkutató Intézet.

Főleg csíki fejlesztéseket ígért az udvarhelyieknek a sportminiszter

Az Országos Sportügynökség elnöke, Elisabeta Lipă azt nyilatkozta: bízik benne, hogy az elkövetkező időszakban „ismét mindennapossá válik a teljesítmény” Romániában. Még alig szellőzött ki a leheletünk abból a teremből, amelyben Novák Károly Eduárd RMDSZ-es sportminiszter mondta el ugyanezt az udvarhelyi sportvezetőknek.

A 2020-ban miniszterré lett Novák 2023-ban fogadtatta el azt az országos sportstratégiát, amelynek a gyakorlatba ültetése immár az ügynökség célkitűzései közé tartozik, mint ahogy a sportágazatok jogi kereteinek újragondolása, a szakemberek képzési és továbbképzési rendszerének reformja, a testmozgás és a sport népszerűsítése az egészség megőrzése érdekében, a sportfinanszírozás reformja, a szakág digitalizációja – derül ki még az újonnan létrehozott intézmény közleményéből.

Kiemelt fotó: GSP.RO