A sportág elmúlt tíz évének legnagyobb versenye volt Udvarhelyen

Katona Zsoltnak edzőként, szervezőként és bíróként is helyt kellett állnia. Fotók: GÁL ELŐD

Egy tűt nem lehetett elejteni a csarnokban szombaton, április 10-én délután, amikor „az utóbbi évtized legnépesebb birkózóversenyét” sikerült megszerveznie országszinten a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub birkózó szakosztályának, „korosztálytól függetlenül”, mondta el Katona Zsolt szervező. Női versenyt is rendeztek, a szabadfogású és kötöttfogású ifjú sportolók is összemérhették erejüket korosztályuk legjobbjaival az országból.

„Nem is volt egyszerű a verseny megszervezése, minden apróságra oda kellett figyelnünk, a csapatok ellátásától, a verseny lebonyolításán át a sportolóink teljesítményére. Mi sem gondoltuk, hogy ennyire népes lesz a mezőny, nagyon jól sikerült a hétvége” – avat be Katona László főszervező, Zsolt édesapja, akivel együtt szervezte a versenyt, ebben a Román Birkózó Szövetség és az egész udvarhelyi birkózóközösség nagy szerepet vállalt. „Kialakult egy közösség most a birkózócsaládnál, szülőkből, akik nagyon odaállnak, segítettek szőnyeglerakástól a csapatok eligazításáig, de még a rendfenntartásban is” – mondja Zsolt, aki ezúton is köszöni nekik a segítséget.

Ha számszerűsítünk, akkor az U15-ös országos csapatbajnokságon és az egyéniben rendezett Román Kupán több mint 60 csapat vett részt az ország minden tájáról, összesen 486 sportolóval. Nem is csoda, hogy a szervezők elmondása szerint – egy-két panzió kivételével – mindent le kellett foglalniuk a városban és környékén is. A háromnapos verseny során már a sportolókkal megtelt a lelátó, és a döntőkre ehhez csatlakoztak az udvarhelyi nézők.

Erre érkeztem én is, sok ismerőssel találkoztam, aki a fiúgyermekért, unokaöcsiért, szomszédért, barátért szorított. Több udvarhelyi fiatal is bejutott súlycsoportjának végjátékába, hárman közülük döntőben birkózhattak, 68 kilogrammban Lőrincz Magor, 62-ben Kacsó Bendegúz, és 57 kilogrammban Elekes Róbert.

A székelyudvarhelyi csapat az egyéni versenyekben 10 szabadfogású birkózót indított, kizárólag fiúkat. Ugyan hozzuk is járnak be birkózni lányok, ezek főleg testvérek, vagy korábbi birkózók lányai, mert nincs külön női szakosztály Udvarhelyen. Ugyanők foglalkoznak a lányokkal, akik 4-5 éves korukig még megbirkóznak a fiúkkal, későbbre nagyobb lesz a különbség köztük, és ekkor lemorzsolódnak, magyarázza Zsolt.

Volt is drukkolás ezerrel, a hazaiakat a rokonok, barátok, szomszédok, a vendégeket csapattársaik biztatták. Lelkes ordibálás a birkózószőnyeg mellől, könnyekben kitörő öröm és bánat – minden volt a sport érzelmi oldalából. És az udvarhelyi szíveket is három éremmel dobogtatta meg az ISK: Elekes és Kacsó ezüstöt szerzett, míg Lőrincz a dobogó legfelső fokára állhatott fel.   

Ha ez nem lett volna elég, vasárnap délelőtt a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub a marosvásárhelyivel közösen indított csapattal megnyerte korosztálya országos bajnoki címét is a BSG – Maros és a Kolozsvári Sportklub előtt.

Lőrincz Magor egyéniben is, csapatban is aranyat szerzett.

A csapatot Man Yanis, Oláh Gergő, Man Gabriel, Egyed Gergő, Kelemen Márk, Denis Samarghitan, Elekes Róbert, Kacsó Bendegúz, Moldovan Darius, Lőrincz Magor, Vlad Popescu és Csíki Zoltán alkották, udvarhelyi részről Katona László és Zsolt, a vásárhelyi csapat részéről Gyarmati Ferenc, Dragoș Vlad és Fazakas Csaba készítették fel.