A sárral is meg kellett küzdeniük Ilyéséknek

Fotó: Hila Tibi/a verseny Facebook-oldala

Május 21. és 23. között került megrendezésre az idei szezon első hegyi kerékpárversenye, a Triada MTB Avrig a Szeben megyei Felekben. A többnapos versenyen az udvarhelyi Városi Sportklub csapatát három versenyző képviselte: Laszló Csongor, Elekes István, és Ilyés Ferenc.

A verseny első napján egy tíz kilométeres időfutamot kellett teljesíteni, míg a második napon egy 55 kilométeres szakasz várt a versenyzőkre 1600 méteres szintkülönbséggel. Mindkét napon a sár volt a versenyzők egyik ellenfele, László Csongor elmondása szerint az első tíz kilométeren néhol tengelyig süllyedtek a sárban. A második szakasz első emelkedő vége fele mindhárom versenyző még a dobogóért küzdött, de az emelkedőt követő ereszkedő már tartogatott nehézségeket. Elekes Istvánnak egy faág miatt technikai problémája adódott a váltóval, aminek okán a verseny hátralevő részén a kerékpárja többször ledobta a láncot. A szakasz második emelkedője már könnyebb volt, viszont ezen a részen már nem volt frissítő pont, Csongor vize elfogyott, így nem tudta addigi tempóját tartani, így többen elkerülték. Ilyés Ferenc egy jelzést nézett el, ami miatt egy kisebb kitérőt tett, de ennek ellenére sikerült megtartania az összetettbeli első helyét korkategóriájában.

A harmadik nap egy 70 kilométeres, 1350 méter szintkülönbséggel rendelkező táv várt a versenyzőkre és természetesen az elmaradhatatlan sár, de a kerékpárosok már ismerték a pálya minőségét. László Csongor is tanult az előző nap hibáiból: minden frissítőpontról két kulacs vízzel ment tovább. Ilyés Ferenc három nap után az összetettben kategóriája első, Elekes István kategóriája nyolcadik, László Csongor kategóriája kilencedik helyén végzett.

A harmadik napon az összetett versenyen kívül további két távon is meg lehetett mérettetni, egy 45 kilométeres 900 méter szintkülönbséggel, valamint egy 30 kilométeres 450 méter szintkülönbséggel bíró távon. Utóbbin a VSK színekben versenyző Szaniszló Roland a dobogó legfelső helyét szerezte meg, illetve a hosszabb távon Szakács Máté és Gáspár Lóránd kilencedik és huszonnegyedik helyen végeztek.