A san pellegrino-i vébén versenyzett Bartalis Heni

A kiemelt kép illusztráció az Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról, fotó: Bartalis Henrietta személyes archívuma

Az olaszországi San Pellegrinóban rendezték hétvégén, március 30-án, és 31-én a hódeszkások junior világbajnokságát, amelyen a román válogatott színeiben a székelyudvarhelyi Bartalis Henrietta is részt vett. A román csapatot az udvarhelyi versenyző, Mandel Kata, Horvát Tamás és Stefan Lazar alkotta, illetve Kinda Géza készítette fel.

A 30-án megrendezendő egyéni szám 45 snowboard-krosszban induló versenyzője közül Heni a FIS (Nemzeközi Sí és Snowboard Szövetség) pontjai alapján csupán a 37. kiemelt volt, ezt magasan túlszárnyalta eredményével. A krosszversenyző egyedüli románként túljutott az első körön, ráadásul megnyerve előfutamát az amerikai Sarah Keck előtt. Végül a nyolcaddöntő jelentette neki a végállomást, hiszen a futamában harmadik lett, így nem jutott be a negyeddöntőbe, és a 17. helyen végzett. A versenyt végül a francia Lea Casta nyerte az ausztrál Josie Baff és a német Celia Trinkle előtt.

Másnap, március 31-én vegyes páros versenyt rendeztek, ahol Bartalis Henrietta Horvát Tamással párban volt érdekelt, és itt is sikerrel vette az első kört az udvarhelyi hódeszkás. Az Egyesült Államok elsőszámú csapata mögött a másodikként ért célba a páros, megelőzve Svájc és Spanyolország kettősét, azonban a negyeddöntőt már nem sikerült abszolválniuk, itt az amerikaiak, a japánok, és a franciák kettes számú párosa végzett előttük. Utóbbiaknak végül sikerült dobogóra állniuk, honfitársaik előtt végeztek a második helyen. A számot Ausztrália nyerte meg, míg Bartalis és Horvát a 13. helyen zárt.