A románokhoz szólt Volodimir Zelenszkij

Fotó: Guvernul României Facebook-oldala

A Kijev melletti Bucsa utcáin heverő holttesteket bemutató képsorokat játszatott be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn este, amikor a román parlament előtt szólalt fel élő bejelentkezésben. A kisvárosban, elmondása alapján, 300 civilt kínoztak és gyilkoltak meg az oroszok, és úgy véli, a háború során eddig összesen sokkal többet, mint amennyiről tudomásuk van.

Zelenszkij beszédében kitért arra is, hogy a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség korábban cikket közölt Mit kellene tennie Oroszországnak Ukrajnával? )angol fordításban elolvasható itt, az eredeti oldal nem elérhető) címmel, amiben állítása szerint az ukrajnai népirtást próbálják igazolni a szerzők, akik azt írják, hogy Ukrajnának még a nevét is meg kellene semmisíteni. „És mindezt az állami hírügynökség jelenteti meg, amely csak az ország hivatalos álláspontját közli az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Már nem is rejtegetnek semmit, nagyon nyíltan beszélnek a háború céljairól. Ha a hadseregünk és a népünk nem védte volna magát, egész Ukrajnában azt tették volna, amit Bucsában tettek” – mondta, hozzátéve, hogy információik szerint a városban tanítókat és tanárokat végeztek ki.

Az ukrán elnök Nicolae Ceaușescuéhoz hasonlította az orosz putyini rezsimet, mert ahogy őt sem lehetett meggyőzni semmiről, úgy most a háborús parancsokat adó oroszokat sem lehet, és „készek milliók életét feláldozni őrült elképzeléseik megvalósításáért”. Ahogy akkor a román kommunista vezető, most Oroszország is elvesztette kapcsolatát a valósággal, ezért sem titkolja a népirtást, és az olyan borzalmak elkövetését, mint ami Bucsában történt.

Szerinte a közös fellépés azért is fontos, mert, ha elfoglalják Odesszát, onnan már csak egy lépés a Moldovai Köztársaság, „Ukrajna területén dől el most egész Közép-Európa és a Fekete-tenger sorsa” – fogalmazott.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szankciók ellenére a háború 40 napja tart, szerinte Oroszországot meg kell fosztani minden erőforrástól, további szankciók kellenek, minden exportot, és importot meg kell állítani, a gázét, és az olajét is.

Az ukrán államfő bízik abban, hogy Románia támogatni fogja Ukrajna újjáépítését, és talpra állítását, majd megköszönte minden románnak, hogy menekülteket fogadtak be. „Remélem, hogy Oroszország feladja a háborút, és az emberek hazatérhetnek” – fogalmazott.

„Párbeszédet szeretnénk kezdeni Romániával annak érdekében, hogy lehetővé tegyük nemzeti kisebbségeink, az ukrajnai románok és a Romániában élő ukránok védelmét, mert ugyanannak az európai családnak a részei vagyunk” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök beszéde előtt

Florin Cîţu szenátusi elnök, és Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke is felszólalt. Előbbi kiemelte, a bucsai mészárlás nem maradhat büntetlenül, és hogy Románia már kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságtól, indítson kivizsgálást az ukrajnai atrocitások ügyében népirtás, háborús bűntettek és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Beszédében, amelyben ő is megemlítette Oroszország teljes gazdasági elszigetelésének fontosságát, hősnek nevezte az ukrán elnököt, míg a képviselőház elnöke arról biztosította őt, hogy a háború elől menekülő ukránok ezután is megfelelő védelemben részesülnek majd.

Ugyanígy tette ezt Nicolae Ciucă miniszterelnök is Zelenszkij bejelentkezése után mondott beszédében, amelyben az ukrán elnököt a barbár és igazságtalan agresszióval szembeni ellenállás szimbólumának, az Ukrajnában zajló háborút pedig törvénytelennek és indokolatlannak nevezte.

„Mindannyiunkat megráztak a Bucsában történt atrocitások, amelyekről csak tegnap szereztünk tudomást, amikor az ukrán csapatok bevonultak a Kijev környékén megszállt területekre. A polgári lakosság elleni embertelen cselekedeteket nemzetközi büntetőbíróságoknak kell szankcionálniuk, és mi mindent megteszünk, hogy a felelősöket bíróság elé állítsuk” – jelentette ki Ciucă.

Elmondása alapján több mint 650.000 menekült érkezett a háború kezdetétől Romániába, és nemcsak az állami intézmények, a civil szervezetek és egyszerű emberek is a segítségükre siettek, a kormányfő ezért köszönetet mondott nekik emberségességükért, szolidaritásukért és nyitottságágukért.

Hangsúlyozta: a Romániába érkezett ukrán állampolgárok ugyanolyan feltételek mellett részesülnek egészségügyi szolgáltatásokban, munkát is vállalhatnak, így a különböző törvénymódosításoknak köszönhetően már több mint 1.100 ukrán dolgozik romániai vállalatoknál. Kitért arra is, hogy a több mint 30.000 ukrajnai gyermek anyanyelvén tanulhat a romániai iskolákban, majd megígérte, hogy Románia továbbra is támogatni fogja humanitárius segélyekkel, üzemanyaggal, a túléléshez szükséges eszközökkel az otthon maradó és hazájukat védő ukránokat.