A romániai fiatalok 45 százalékát érinti a lakhatás hiánya

A romániai fiatalok 45 százalékát érinti súlyosan a lakhatás hiánya, míg európai szinten ez az arány négyszer alacsonyabb – derül ki a Gazdasági és Szociális Tanács (ESC) által bemutatott a minőségi, fenntartható és megfizethető lakhatásról szóló tanulmányból.

Minden ötödik háztartás a bejövő jövedelmének több mint 60 százalékát albérletre költi, ami az európai átlag kétszeresét jelenti.

A tanulmány rámutat, hogy bár a meglévő épületállomány 91 százalékát lakóépületek teszik ki Romániában, a városi családi házak mindössze 8 százaléka esett át felújításon, a vidékieknek pedig csak 3 százaléka. A társas lakóépületek esetében ez az arány 14 százalék.

A tanulmány készítői szerint a várostervezésre vonatkozó törvényes keret jelentős feszültséget tart fenn a minőségi lakhatás iránti általános érdek és az ingatlanfejlesztők kereskedelmi érdekei között. Éppen ezért azt ajánlják, hogy a családi házak, kis méretű lakóépületek építésének engedélyezési eljárását mentesítsék a bürokráciától, viszont szigorítsanak a szabályokon a nagy méretű lakótömbök építésének engedélyezésénél.

Emellett a rászoruló csoportoknak nyújtott kormányzati támogatás sem megfelelő szerintük, és a szociális lakásokat nem átlátható módon osztják ki – állítják a tanulmány készítői. A tanulmány a lakástörvény módosítását javasolja: vezessenek be kötelezettségeket és szankciókat a szociális lakhatás területén a megyei és helyi önkormányzatok számára. A módosító javaslatok között szerepel, hogy tiltsák meg a köztulajdonban levő lakások értékesítését mindaddig, amíg a szociális lakáshiány jelentősen nem csökken, állítsák le a fiatalok számára épített lakások értékesítését, és biztosítsanak elővásárlási jogot az önkormányzatoknak a lakások vagy lakóépületek megvásárlásakor, ha a cél szociális lakások kialakítása.

A kiemelt kép illusztráció/archív felvétel