A romániai diákok több mint fele el akarja hagyni az országot

A romániai gyerekek több mint fele, 55,1 százaléka el akarja hagyni az országot, egyharmaduk pedig külföldön szeretné folytatni tanulmányait – írja a Mentsük meg a gyerekeket elnevezésű szervezet adataira hivatkozva a Genștiri. 

A fő okok, amiért elhagyni készülnek az országot az oktatási lehetőségek hiánya és az ország életkörülményeivel való elégedetlenség. 

Az adatokból az is kiderül, hogy minden ötödik gyermek nem fejezi be időben az iskolát, illetve az életkor előrehaladtával nő azoknak a gyerekeknek is az aránya, akik abbahagyják, a 14 évesek 13,25, a 15 évesek 17,26, a 16 éveseknek pedig 19,01 százaléka marad ki az iskolából, részletezik a Mentsük meg a gyerekeket Facebook-oldalán. 

Ugyanez a kutatás szerint Romániában évente több mint 7.000 gyermek születik kiskorú anyától, és közülük mintegy 1.200 már a második vagy harmadik szülésnél tart.

Ugyanebből a jelentésből kiderül, hogy 2020-ban a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélésekről szóló bejelentések kevesebb mint 20%-ában indítanak büntetőeljárást az elkövetők ellen.

A gyermekek közel fele állítja, hogy szülei testi fenyítéshez folyamodnak, több mint félmillió gyermeknek egyik vagy mindkét szülője külföldön dolgozik.

A megkérdezettek közel fele állítja, hogy zaklatták már, és minden tizedik gyermek azt mondja, hogy gyakran vagy nagyon gyakran zaklatják.