A romániai csirkehús és tojás biztonságos a fogyasztók számára

A romániai csirkehús és tojás biztonságos a fogyasztók számára. A nemrégiben elvégzett elemzések eredményei azt mutatják, hogy a romániai termelők szigorúan betartják a hatályos jogszabályokat, írják az Agerpresen az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) adataira hivatkozva.

Az EFSA 3200, emberi fogyasztásra szánt baromfihús- és tojásmintát elemzett hormon- és egyéb szermaradványok szempontjából, amiből kiderült, a romániai termelők által termelt biztonságos tojáshoz és baromfihúshoz juthatunk hozzá.

Azt is írják, hogy a Román Baromfitenyésztők Szövetségének (UCPR) minden tagja, a romániai fogyasztásra szánt baromfihús- és tojástermelő szigorúan betartja a hatályos jogszabályokat, és az ANSVSA folyamatosan ellenőrzi őket.

Az elemzésben pontosan 2721 baromfihús- és 481 tojásmintát teszteltek hormonokra és egyéb szermaradványokra,
nem találtak nem megfelelő mintát, az antibiotikum-maradványokra tesztelt 269 minta közül egy minta nem felelt meg a követelményeknek, mondta Ilie Van, az UCPR elnöke.

Az elemzésre szánt mintákat rendszeresen, bejelentés nélkül veszik az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) képviselői. Ezenkívül a baromfitenyésztők és a gazdák kötelesek heti rendszerességgel önellenőrzési programokon keresztül felügyeletet végezni, tették hozzá az UCPR képviselői.

Ami az antibiotikumok használatát illeti, a romániai baromfitenyésztők szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy azokat csak gyógyászati célokra, a különböző baromfibetegségek kezelésére használják az állatorvos előírása és felügyelete mellett. Az antibiotikumos kezelés befejezésétől a vágásig betartják a „várakozási időt”, hogy a húsban ne legyenek antibiotikum-maradványok.

„Romániában minden baromfifarmon van egy nyilvántartás, amelyben kötelezően feltüntetik a beadott antibiotikum nevét, a kezelés időtartamát és az antibiotikum szervezetből való kiürüléséhez szükséges várakozási időt”. Ugyanakkor a vágás után újra mintát vesznek, magyarázzák az UCPR képviselői.

Bár a vizsgálati eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a Romániában termelt tojás és csirkehús biztonságosan fogyasztható, sok hamis információ terjeng a köztudatban ezzel kapcsolatban. Emiatt sokan elfordulnak a hazai termékektől – mondják az UCPR képviselői.

A román jogrendszer egyébként tiltja a hormonok, az antibiotikumok használatát a baromfitápban, tilos a farmakológiai hatóanyagok, a növényvédő szerek, a különböző szennyező anyagok, a mikotoxinok felhasználása is.

Kiemelt kép: Unsplash