A diszkriminációellenes tanács vezetőségébe pályázik Tanasă

A diszkriminációellenes tanács vezetésében akar tevékenykedni Dan Tanasă blogger, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke, aki a magyar szimbólumok székelyföldi használata és a magyar feliratok elleni pereiről ismert.

Dan Tanasă és egyesülete az elmúlt nyolc évben perek százait indította a székely és magyar jelképek használata ellen, a román jelképek kizárólagosságáért, valamint a román nyelvi hegemónia fenntartásáért. Perei nyomán több tucat székelyföldi település középületeiről, köztereiről kellett eltávolítani a székely zászlót vagy a helyi zászlót, több tucat székelyföldi polgármesteri hivatal épületéről kellett eltávolítani a községháza vagy városháza feliratot.

Legutóbb hétfőn érte el bírósági úton, hogy Csíkszeredában le kell cserélni azokat a kétnyelvű utcanévtáblákat, amelyeken egy sorban van kiírva az utca magyar és román neve, olyanokra, amelyeken felül szerepel a román utcanév, és alatta a magyar.

26 másik jelölttel együtt jelentkezett az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) kilenc tagú vezető testületében megüresedő hét hely egyikére. Tanasă hétfőn írt blogbejegyzésében jelentette be, hogy megpályázta a tisztséget, de ugyanakkor szomorúságának is hangot adott amiatt, hogy „párttagság nélkül mit sem ér a diszkrimináció leküzdéséért végzett 12 évi munkája“.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma (FCRCHM) csütörtökön nyílt levélben kérte a parlamenti pártokat, hogy támogassák Tanasă megválasztását. A fórum a bloggert olyan aktivistaként mutatta be, aki jelentős tapasztalatra tett szert a számszerű kisebbségben élő székelyföldi románok jogainak védelmében, és aki „a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok jogaiért harcolt és harcol, a törvényesség mellett és a magyar etnikai alakulatok által uralt önkormányzatok visszaélései ellen lépett fel, számtalan pert nyervén a három megye helyi hatóságai ellen”. A szervezet az általa alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesületet is érdemként említi, mely „a demokratikus társadalmak értékeiért” harcol, és amely „aktívan beavatkozott azon román állampolgárok emberi méltóságának és emberi jogainak a védelmében, akik Románián belül vannak nehéz helyzetben, vagy akiknek az identitása került veszélybe”.

MTI