A román aranyak felét székely sportolók szerezték Krakkóban

Apor a sportág történetének első Európa-bajnoka férfi egyéniben, fotók: A Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) Facebook-oldala/CRISTIAN NISTOR

Miután egyéniben történelmet írtak a székely teqballosok Györgydeák Apor és Barabási Kinga révén, majd vegyes párosban kiestek a csoportból, a szakág két „királyszáma”, a női és férfi páros verseny maradt hátra a krakkói Európa Játékok utolsó hétvégéjére.

Elsőként a lányoknak volt jelenése.

A friss Európa-bajnok Barabási Kinga egy másik egykori Vasas Femina játékossal, Dakó Katalinnal kiegészülve nyerte meg csoportját, és jutott a negyeddöntőbe. Itt a sportág két joggal elismert szerb játékosa, Maja Umicevic és Anastasia Lemajic következett, de őket is ellentmondást nem tűrően „fektették két vállra” a román színekben induló Barabásiék. Az első szettben mindössze 3 pontot nyertek ellenük a szerbek, és a második ugyan szorosabb volt, azt is a romániai páros húzta be.

Könnyedén vették a franciák elleni elődöntőt is, így aztán döntőt játszhattak a magyar páros – Janicsek Zsanett és Vasas Lea – ellen. A székely teqballosok a döntőben jobbára csak kapaszkodtak ellenfelükre, s bár a második játszmát megfordítva kiegyenlítettek, a döntő szettben végül 12-8 arányban győzött Magyarország, megnyerve ezzel a tornát.

A férfiak versenyében

az udvarhelyi párosunk, Györgydeák Apor és Ilyés Szabolcs volt érdekelt. A férfiak dolgát az időjárás nehezítette meg, sokáig úgy nézett ki, hogy vasárnapra halasztják a versenyt, hiszen a hajnaltól tartó folyamatos esőzések miatt a szombati mérkőzéseik kezdési időpontját felfüggesztették a szervezők.

Később kiderült, estére annyira rendbe hozzák a felázott pályát, hogy a román válogatott színeiben játszó udvarhelyeik még szombaton letudják a csoportmeccseiket. Szlovákiát és Örményországot megelőzve a csoportban, majd Csehország válogatottját két szettben legyőzve simán menetelt az elődöntőig Ilyés és Györgydeák.

A kontinentális olimpia elődöntőjében óriási csata következett a háromszoros és aktuális világbajnok szerbek – Marojevic és Mitro – ellen. Az udvarhelyi játékosok nem adták könnyen a bőrüket, mindkét szettben meccslabdájuk volt, de végül mindkettőt elveszítették. Szombat éjszaka a mérkőzések többszöri újranézése után a Román Teqball Szövetség óvást nyújtott be a Nemzetközi Teqball Szövetség, valamint a tornaszervezők részére, kérve a mérkőzés újrajátszását a pálya alkalmatlansága miatt. Györgydeák és Ilyés több kulcsmomentumban is elcsúsztak, elestek a pályára lecsapódott pára és ezáltal a nedves talaj miatt, ami döntően befolyásolta a szettek és a mérkőzés szoros végkimenetelét.

Az óvást azonban elutasították, így az Ilyés Szabolcs-Györgydeák Apor páros a bronzérmekért állhatott asztalhoz a házigazda lengyelek ellen. Ahogy az egyéniben az udvarhelyieknek, most nekik – Adrian Duszaknak, és Marek Pokwapnak – jött ki jobban a lépés: három szettben nyertek, és lettek bronzérmesek. Így Ilyés és Györgydeák a negyedik helyen végzett vasárnap, július 2-án, a krakkói Európa Játékok zárónapján.

Románia

végül a 15. helyen végzett az Európa Játékok éremtáblázatán 17 éremmel, amelyből hat arany-, hat ezüst-, öt bronzérem.

A két székely teqballos – Apor és Kinga – mellett aranyérmet nyert Vlad Dascălu a hegyikerékpáros versenyben, Claudia Bobocea atléta 1.500 méteren, Szőcs Bernadette a női egyéni asztalitenisz-versenyben, illetve Elizabeta Samarával, Andreea Dragomannal és Adina Diaconuval együtt a női csapatversenyben is. A 150 fős román küldöttség aranyérmeinek felét székely sportolók gyűjtötték.

Az éremtáblázat első helyén Olaszország végzett 35 arany-, 26 ezüst- és 39 bronzéremmel, a második Spanyolország (21-17-19), a harmadik Ukrajna (21-12-8) lett. Magyarország a nyolcadik helyen végzett 10 aranyat, 10 ezüstöt és 18 bronzérmet szerezve.