A román a második legbeszéltebb anyanyelv Londonban

Londonban a románt beszélik a legtöbben anyanyelvi szinten az angol után, derült ki a 2021-es népszámlálás településekre lebontott adataiból, írják a Transtelexen a G4Media hírügynökségre hivatkozva.

London lakosságának 1,9 százaléka, azaz 159 000 ember vallotta anyanyelvének a románt. A brit főváros kerületei közül Harrow-ban a lakosság 7,54 százaléka, Barking and Dagenhamban 4,78 százalék, Redbridge-ben 4,31 százalék, Waltham Forestben 3,97 százalék, Haveringben 2,28 százalék, Bexleyben 0,95 százalék román anyanyelvű.

A spanyol nyelv hat szektorban, a török, a francia és a pandzsábi három-háromban, a lengyel, a tamil és a bengáli kettőben, az arab, a portugál, a perzsa, a nepáli és a gudzsarati pedig egy kerületben a második leggyakrabban beszélt nyelv.

Az Egyesült Királyság teljes területén sem áll rosszul

a román nyelv, ugyancsak a 2021-es népszámlálási adatok szerint az angol és a lengyel után ez a legbeszéltebb anyanyelv. Az adatokból az is kiderül, hogy a románul beszélők száma növekedett a leginkább az elmúlt 10 évben: a románt anyanyelvként megjelölők száma 2021-ben a rezidens lakosok több mint 0,8%-át (472 000 fő) tették ki, szemben a 2011-es 0,1%-kal (68 000 fő).

Az interaktív térképet itt lehet böngészni, miután a listából kiválasztottuk azt a nyelvet, amely minket érdekel.

A román anyanyelvű lakosok robbanásszerű növekedését már 2017-ben is tematizálták a brit újságok, ekkortól kezdődően maguk mögé utasították az indiai és ír származású bevándorlókat is.

Magyar anyanyelvű jóval kevesebb van,

a toptízes listára fel sem fértek, megcáfolva azt a régi mendemondát, miszerint London volna a második legmagyarabb város Budapest után. Az ország nagy részén alig van magyar anyanyelvű, többnyire a 0 és 0,1 százalék közé esik az arány, és a legjobb esetben, néhány településen emelkedik 0,29 és 0,68 százalék közé – derül ki az angol kormány statisztikai intézetének az oldaláról (ons.gov.uk).