A rejtélyes völgy titka

fotó: a tekei pincészet Facebook-oldala

Szászrégen és Beszterce között, a Teke melleti erdőben sétálva, hirtelen tűnik fel egy szőlős, amit, ha nem keres tudatosan az ember, talán meg sem talál. Nyitott tisztáson, dombos, csendes helyen található, és akárcsak egy angol kert, elmélkedésre késztet. Onnan is ered a borpince neve, Valea Ascunsă, hozzájuk tartozik ez a „rejtett” parcella.

Egy 20 hektáros családi pincészet, amely nem rég kezdte a karrierjét a borkészítésben. Az első boruk 2017-ben jelent meg. Habár kicsi a pincészet, boraikat meg lehet találni szupermarketekben. Minden ízlésre akad valami. Van édes, félédes, de száraz boruk is.

A szerzőről

Ozsváth Kinga sommelier Németországban végezte a borpincér iskolát ahol az IHK Akadémián szerzett oklevelet és rendelkezik a WSET harmadik fokozatával is. A külföldön élő sommelier egy évet tartózkodik itthon 2020 májusától, ezalatt a Villa Vinea pincészetben dolgozik, és céljául tűzte ki az erdélyi pincészetek feltérképezését, leírását. A vele készült interjút és az előző írásait itt olvashatod:

» KINGA, ISZOL TE RENDESEN?
» TOSZKÁNA A KÜKÜLLŐ MENTÉN
» LILIAC: A BOR, AMITŐL FORR A VÉRED
» JÓ BOR CSAK AZ ÉDES?
» HA MÁR A KEZDETEKTŐL ÖSSZEÉR A SZŐLŐ
» SZERELEMFÉLTÉSBŐL SZÜLETETT A PLÉBÁNOS
» SÓBÓL BOR?

Az alsó kategória a tekei bor (Vin de Teacă), palackja román népművészeti mintákkal díszített. Átlagos, mindennapi bor az édesebb szájúaknak. A két Reserva boruk viszont, – egyik fehér, másik vörös –, oxidatívan és szárazan vannak érlelve. Ami szemembe ötlött az egy sauvignon blanc–chardonnay házasítás.

A fehér házasítás öblös, elsősorban virágos aromákkal, amit barack, érett körte és citrusos nüanszok követnek. A sauvignon blanc hozza az eleganciát, a chardonnay a testet. Így az íze kiegyensúlyozott, de nem markáns. Ízlésem szerint lehetne egy kissé kevesebb vanília, édesgyökér utóíz lecsengésében, de sokan vannak, akik a tölgyfahordó pregnáns aromáját szeretik.

Meg is kóstoltuk, illik-e egy kaviáros tojáskrémhez szarvasgombával ízesítve. Nagyon jó volt! A barrique-ban (speciális égetett tölgyfahordó, amit csak néhányszor használnak, és jellegzetes aromát ad a bornak – a szerk.) érlelt chardonnay krémessége harmóniában volt a habosra vert tojáskrémmel, a kaviárhoz meg illett a sauvignon egzotikus, virágos illata. Egészében véve sikeres kombináció volt.

A még minden szinten fejlődésben lévő pincészet jó úton jár, de sokat kell még tanulnia. Fiatal a csapat és jól gondolkodnak. Építésben van egy szálloda is a pince mellett, a szőlőstől nem messze pedig egy halastó van kis házikókkal. Ha a horgászok körében még nem terjedt el a borivás divatja, akkor azt biztos a tekei „rejtett völgy” pincészet meg fogja változtatni.

Székhely: Teke
Borvidék: Erdély-hegyalja, DOC – Lechința-Teacă
Első bor: 2017
Hektár: 20
Szőlőfajták: chardonnay, királyleányka, fehér leányka, sauvignon blanc, muskotály és fekete leányka
Talaj: agyag, homokkő
Magasság: 350–450 m
Borász: Oltean Sonia, Darius Pripon (tanácsadója)
Weboldal: valeaascunsa.com
Telefonszám: +40 7456 55385