A refisek lenyomták az egész megyét

Huszonhárom település, száztizenkét csapat, kétszázhuszonnégy diák – ilyen volt a második Élet a Földön.
Fotó: Orbán Balázs Általános Iskola

Másodjára rendezte meg hetedikes diákoknak az Élet a Földön című versenyét az Orbán Balázs Általános Iskola igazgatósága: Gábos Anna igazgató, és Nagy Endre aligazgató.

Előbbi biológia, utóbbi földrajzszakos tanár, ezért a diákoknak idén is ebből a két tantárgyból levő tudásukra és általános műveltségükre kellett hagyatkozniuk. „A célja, hogy a minél inkább megismerjék a környezetüket és főleg, hogy felfedezzék a kapcsolatot az élővilág, illetve a földrajzi környezet között” – nyilatkozta még tavaly Nagy Endre ötletgazda.

A legnagyobb változtatás az volt az idei kiadásra, hogy nem csak Udvarhelyszékről, az egész megyéből jelentkezhettek a tanulók. Összesen 23 település 112 kétfős csapata vett részt az első fordulóban, ez 224 diákot jelent.

Az első fordulóban

online küldték ki a szervezők a feladatlapokat, a megoldásokat pedig postán kellett a diákoknak visszaküldeniük, miután kitöltötték bármiféle segédanyag használata nélkül. A kitöltésnél a feladatlapot kiosztó tanár felügyelte a diákokat.  A gyanú, hogy segítettek volna a tanárok, nem igazán merült fel, hiszen a tizenhat csapatos döntőre bejutó párosok a maximálisan elérhető 120 pontból kilencven körül teljesítettek.

„Azt is mondták, hogy nagyon tiszta meccs volt” – mondta Nagy Endre arra vonatkozóan is, hogy a szervező iskola csapata nem is jutott tovább a döntő fordulóra, az viszont nagyon tetszett neki, hogy a tizenhat résztvevő mind más-más iskolából, és szinte mind más településről jutott be.

A döntőbe

két udvarhelyi: a Móra Ferenc Általános Iskola és a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium csapatai jutottak be.

Keresztrejtvény, totó, mondatkiegészítés, kakukktojás, Háry János (hazug állítások megkeresése – szerk. meg.), anagramma, amelyben megkevert betűkből kellett kitalálni az illető országok nevét – sorolta a feladatok típusát a főszervező. Amíg ők értékelték az Orbán Balázs iskolában, november 23-án rendezett döntő teljesítményét, a gyerekek a városi könyvtárban társasjátékozhattak és megtekinthették a planetáriumot.

Később, visszatérve a díjkiosztóra átvehették a díjakat: földgömböt, fülhallgatót, aktív hangfalat lehetett nyerni. A polgármesteri hivataltól pályáztak, ebből sikerül megvásárolni a nyereményeket. Emellett minden döntős résztvevő és vezetőtanáraik egy-egy páros Lepkeház belépőt kaptak. „Kilyén Barna hallott valahonnan a versenyről, felhívott, és felajánlott száz belépőt anélkül, hogy megkerestük volna” – mesélte Nagy Endre.

A Refi diákjai: Gergely Péter és Lukács Hanna nyerték meg a versenyt, Birta Csaba és Vitos Bendegúz lettek a másodikok, ők a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola diákjai. A szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola két tanulója: Svella Koppány és Molnos Bence végeztek a harmadik helyen.