A PSD elnöke szerint bűntett a nem sürgős kórházi beutalások felfüggesztése

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár hétfőn jelentette be, hogy az állami kórházaknak át kell ütemezniük a következő 30 napban minden halasztható műtétet, a megyei közegészségügyi igazgatóságok pedig a koronavírusos betegek kezelésére fogják átcsoportosítani a felszabaduló kórházi ágyakat és szakszemélyzetet.

Az erről szóló rendelet nem vonatkozik a sürgősségi esetekre, az állapotos nőkre, illetve a rendszeres kezelésre, vizsgálatra, illetve beavatkozásra szoruló (például rákkal, cukorbetegséggel kezelt) betegekre.

Szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu egy Facebook-bejegyzésben felkérte a két házelnököt, Anca Dragut és Ludovic Orbant, hogy sürgősen hívják össze a parlament összevont házbizottságát, és tűzzék napirendre ennek, a szerinte „képtelen döntésnek” a hatályon kívüli helyezését, ami egyébként is Florin Cîţu kudarcos kormányzásának utolsó óráiban lett meghozva.

A PSD elnöke szerint a halasztható kórházi beutalások és műtétek elnapolása több ezer romániai páciens „szándékos halálra ítélését” jelenti. „Nem elég, hogy a rákbetegek több mint másfél éve nem férnek hozzá a kezeléshez, és a 2019-ben diagnosztizáltak 88 százaléka egy év leforgása alatt meghalt. Most gyakorlatilag megfosztották a románokat az egészség élethez való alkotmányos joguktól” – írta bejegyzésében Marcel Ciolacu.

Agerpres