A pillanat, amikor meglátod Mini Erdélyben a medvét (videó)

Jegy nélkül sétálhatott hétfőn az első látogató a Mini Erdély Parkban. Nem valami különleges akció nyertese volt az illető. A medve a patak felől hatolt be a szejkefürdői létesítménybe, felugrott a falra, „úgyhogy jó erős, kicsi maci volt” – jellemezte a vendéget Fazakas Szabolcs, a park vezetője.

Bőven napvilág, 8.20-kor érkezett meg, s még a 10 órai nyitás előtt alaposan körülnézhetett volna, ha az ott dolgozó munkatársak, a bástyán tevékenykedő ácsok észre nem veszik, és mintegy 5-6 percnyi nézelődés után el nem kergetik. Mielőtt elfutott, még ijedtében ürített egyet emlékül a törcsvári kastély előtt. – Brassó megyét jó alaposan körüljárta, kárt nem tett semmiben: makettre nem lépett és a kerítés alatt átbújt – fogalmazott Fazakas.

Később Orbán Balázs sírja fele látták elfutni az állatot.

A helyi rendőrség és a vadászok kimentek a helyszínre, hogy kövessék a csapásnyomait, de már nem találták, magyarázta Fazakas Szabolcs, majd a válaszlépésre is kitért: a vadászok hoztak egy medvecsapdát, amit a park bejáratához helyeztek el, és megtöltötték almával.

A Mini Erdély Park munkatársai viszonylag szokva vannak a nagyvad látogatókkal, tavaly is arra járogatott egy anyamedve két boccsal, ez az idei medve azonban viszonylag újnak számít a környéken. Miatta kapott Székelyudvarhely lakossága a hetekben Ro-Alert üzeneteket, miután a borvízforrásnál látta meg valaki. Állítólag a Szejkefürdő feletti erdőben tanyázik nappal, éjszaka lejön inni a patakra, mesélte a park működtetője a vadászokkal való beszélgetésére hivatkozva.

Még az előző, együttműködő, mondhatni kedélyes beszélgetésnek a hangulatában megkérdeztük (volna) Mărmureanu-Bíró Leonardot, a Nagy-Küküllő Vadásztársaság vezetőjét is az esetről, de a szokásos arrogáns stílusában válaszolt, hogy olvassuk el egy másik újságban, ahová már – tudomásunk szerint önként jelentkezve – nyilatkozott erről. Amikor arról kérdeztük, hogy mit lehet tudni erről az egyedről, mármint ők, a vadász szakemberek mit tudnak róla (mekkora, hány éves, mennyire veszélyes, ismerik-e a területét), ha már beazonosították, hogy miatta kapjuk mostanában a Ro-Alert üzeneteket, azt mondta, hogy barna és tegyünk fel normális kérdéseket.

Amikor a kérdés nem normális

uh.ro: – Jó napot kívánok! Az uh.ro-tól vagyok. A szejkei maci ügyében telefonálok, ami a Mini Erdély Parkban járt…

Mărmureanu-Bíró Leonard: – Szépen le van írva a … -on.

uh.ro: – Akkor másoljam le a saját újságunkba a ….-t?

Mărmureanu-Bíró Leonard: – Akár…

uh.ro: – Nem szeretném lemásolni.

Mărmureanu-Bíró Leonard: – 9 órakor bejött, kivittük a medvecsapdát, én ennyit tudok mondani. Ugyanez a medve kapta a 112-es jelzéseket mostanában.

uh.ro: – Tehát ez a medve járt eddig is a Szejkén?

Mărmureanu-Bíró Leonard: – Igen, ezért kaptuk a 112-es jelzéseket, udvarhelyiek. (kacag)

uh.ro: –  Mit lehet tudni erről a medvéről?

Mărmureanu-Bíró Leonard: – Barna, három és fél éves… Jó, viccelek. Tessék kérdezni normálisabbat. Ott le van írva…

Így arra már nem került sor, hogy megkérdezzük, ami az olvasóinkat esetleg érdekelheti, hogy hány medvét sikerült eddig befogniuk az eddig kihelyezett medvecsapdák segítségével, hány medvecsapda áll rendelkezésükre, jelenleg hány van ebből kihelyezve, hová viszik az így foglyul ejtett állatokat, mi lesz a sorsuk, ahogy azt sem, hogy ezt a tevékenységet pillanatnyilag milyen jogszabályi háttérrel végzik.