A pénzről nem beszélünk

Mik az elvárások? Milyen karaktereket keresnek?  Mit ajálnak cserébe? – székelyudvarhelyi munkáltatókat kérdeztünk az állásbörzén.
Fotók: Gál Előd

Állásbörzére várták a múlt héten az érdeklődőket a Márton Áron Ifjúsági Házba. Szerda délután három körül szinte üres terem fogadott. Néhány munkáltató ült csak az asztaloknál unottan.

Állítólag ez nem volt jellemző a délelőttre és a kora délutánra, az esemény kezdetétől, öt óra alatt több mint hetven munkakereső fordult meg náluk, világosítottak fel később az Udvarhelyi Fiatal Fórum önkéntesei. Elmondták, összesen tizenegy stand várta a jövendőbeli alkalmazottakat, ez körülbelül 25-30 állást jelentett (ezekről teljes listát itt találsz).

Hozzávetőlegesen 15 emberről tudnak, akiktől önéletrajzot kértek vagy interjúra hívták – árulta el az esemény után pár nappal Vass Orsolya –, ezek sikerességéről értelemszerűen csak a későbbiekben tudnak majd információval szolgálni. Tehát bőven maradtak még betöltetlen állások, megéri böngészni a fenti listát.

Legyél rugalmas

Kiderítettük, hogy mik azok, amiket a munkavállalók elvárnak és mik azok, amiket cserébe kínálnak. Hat stand  – név szerint a Legendárium–Visus Egyesület, a Matplast Kft., a Melinda IMPEX Kft., a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Tangram-CO Kft. és a Tomcsa Sándor Színház – előtt időztünk el.

Olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy: szükséges-e a felsőfokú végzettség, mennyire számít az életkor, kell-e nyelvtudás, vagy milyen fizetéssel csábítanak.

Milyen az ideális munkavállaló?

Nem árt, ha a magyar mellett más nyelven is megy a kommunikáció – tudtuk meg. A román szerepelt  a leggyakrabban emlegetett nyelvek között (Melinda, Matplast, Tangram), de az angol és más nyelvek ismeretét igénylő cégek is voltak (szintén Matplast és Tangram).

„Sokan korosztályokat próbáltak meg belőni, hogy kinek milyen munka való, de ez nem így megy. Mindegy, hány éves vagy.  A lényeg az, hogy jól végezd a munkád” – mondta el a színház munkatársa, amikor az ideális korról kérdeztük.

A többi cégtől is hasonló válaszokat kaptunk, kivéve a Legendáriumot, ők inkább fiatalokkal bővítenék a csapatot, mert nekik rendkívül fontos a gyors tanulás és a rugalmasság.

Tapasztalat és szakirányú végzettség nélkül boldogulni?

Van, ahol elengedhetetlen a munkatapasztalat, például a Melinda termékmenedzser asszisztensi állása vagy a polgármesteri hivatalnál meghirdetett mérnöki és jogászi állásainak betöltésénél, máshol nem kizáró jellegű, de azért nyilván előnyt jelent.

Annak ellenére, hogy a rendezvény a felsőoktatási diploma megszerzése előtt álló vagy már azzal rendelkező fiatalokat célozta meg, a színház és a Legendárium például olyan munkáltatók, akik eltekintenének az egyetemi diplomától.

A Matplast Kft. munkatársa szerint nem a főiskolai végzettséget, hanem a szakiskolát igénylő állásokkal van a baj, ezekre a legnehezebb embert találni, hiszen nincs megfelelő képzés.

Ezért kénytelenek olyan munkásokat felvenni, akik konkrétan nem értenek semmihez, és a minimálbért adni addig, míg beletanulnak a munkába. Sajnos ezt nem mindenkinek van elég türelme kivárni – számolt be.

Fiatal csapat és jó hangulat, stabilitás, fejlődési lehetőség

– a leggyakrabban emlegetett ígéretek a cégek részéről az elvárásokért cserébe. Egyesek a cég sikerességével, elismertségével próbálták csalogatni a munkakeresőket, mint például a Melinda vagy a Matplast.

A polgármesteri hivatal azzal érvelt, hogy „a közigazgatásban kiélhetik a jelentkezők magukat, tág tevékenységű munkát kínálnak, ahol mindenki megtalálhatja a karrierálmát”.

A legizgalmasabb választ talán a Legendárium rajzfilmkészítő munkatársa adta, szerinte az a vagány a munkájában, hogy „adott egy bábu és gyakorlatilag azt csinál vele az ember, amit szeretne. Életet adhat neki, akárcsak Isten”.

Na, és mi a helyzet a fizetéssel?

– ez volt talán mindenhol a legkényesebb kérdés, sehol nem kaptunk konkrét választ, csak annyit árultak el, hogy „megéri”, „a minimálbér felett van” vagy „egész jól lehet keresni vele”. A színháznál például alku és végzettség, tapasztalat kérdése.

Hasonló a helyzet a Matplastnál is, sőt, itt nagy figyelmet kap az a tényező is, hogy honnan, melyik egyetemről érkezik az illető, hiszen vannak olyan főiskolák, amelyek „csak a jéghegy csúcsát kapargatják”– fogalmazta meg a cég dolgozója.